Hoofd-naar-Kniehouding Hoofd-naar-Kniehouding

Hoofd-naar-Kniehouding

Janu Sirsasana

De Sanskriet naam voor de Hoofd-naar-Kniehouding is Janu Sirsasana, afgeleid van de woorden Janu (knie), Sirsa (hoofd) en Asana (houding). Deze houding is een variatie op de Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana).

Het effect van de Hoofd-naar-Kniehouding

Deze houding stretcht de benen, rug, schouders en hamstrings. Daarnaast stimuleert de houding de organen in de buik, zoals de lever en de nieren. Hierdoor krijgen het spijsverteringssysteem en het metabolisme een boost en verbetert je humeur. Ook zorgt de compressie in het buikgebied voor een betere afvoer van gifstoffen. De Hoofd-naar-Kniehouding is effectief bij vermoeidheid, hoofdpijn en nervositeit. Ook verlicht de houding sommige soorten rugpijn. Kortom: deze vooroverbuiging heeft een kalmerende werking op lichaam en geest.

Zo kom je in de Hoofd-naar-Kniehouding

  • Begin zittend in Dandasana (Stafhouding) met je benen voor je uitgestrekt.
  • Plaats je rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerdij.
  • Strek je armen op een inademing omhoog langs je oren. Maak vervolgens je rug lang en buig op de uitademing naar voren.
  • Pak je voet vast of laat je handen naast je onderbeen rusten.
  • Als je rechterknie omhoog steekt, kun je die ondersteunen met een handdoek of kussen.
  • Verleng je ruggengraat op een inademing en strek je torso op de uitademing over je linkerbeen.
  • Trek je schouders niet op en laat je linkerbeen niet naar buiten rollen.
  • Blijf 10 ademhalingen in deze houding en wissel dan van kant.

De houding aanpassen

Heb je last van stijve hamstrings? Houd dan het voorste been gebogen. Door een dekentje onder de zitbotten te plaatsen, kantelt het bekken automatisch naar voren. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de onderrug.

Bij rug-, knie- of nekklachten kun je deze houding beter overslaan. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Wil je een stapje verder? Probeer dan eens de uitdagendere variant van deze houding: de Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief