Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding

Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding

Parivrrta Janu Sirsasana

De Sanskriet naam voor de Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding is Parivrrta Janu Sirsasana, afgeleid van de woorden Parivrrta (gedraaide), Janu (knie), Sirsa (hoofd) en Asana (houding). Deze houding is een variatie op de Hoofd-naar-Kniehouding (Janu Sirsasana).

Het effect van de Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding

Deze houding stretcht de benen, rug en schouders en creëert ruimte in de flanken. Daarnaast stimuleert de houding organen in de buik, zoals de lever en de nieren. Hierdoor krijgt het spijsverteringssysteem een boost en verbetert je humeur. De draaiing in deze houding zorgt voor een betere afvoer van gifstoffen. De Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding staat erom bekend angst en vermoeidheid tegen te gaan. Ook verlicht de houding hoofdpijn, slapeloosheid en sommige soorten rugpijn. Kortom: deze gedraaide vooroverbuiging is een houding met een therapeutische werking.

Hoe oefen je de Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding?

  • Kom in de Hoofd-Naar-Kniehouding en breng op een uitademing je rechterschouder en -elleboog verder naar boven en naar achteren. Draai je navel naar rechts. De quadriceps zijn in deze houding aangespannen om de knieën te beschermen.
  • Het voelt nu bijna als een achteroverbuiging.
  • Strek je rechterarm uit over je oor en strek de linkerarm langs de binnenkant van je been.
  • Als het lukt, kun je je voet vastpakken met beide handen.
  • Draai je hoofd en kijk langs je rechterarm omhoog.
  • Probeer een minuut door te ademen in deze houding, of zo lang als prettig voelt.
  • Wissel vervolgens van kant.
  • De laatste twee variaties stimuleren lever en nieren en openen de borstkas.

De houding aanpassen

Bij rug-, schouder- of nekklachten kun je deze houding beter overslaan. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Als je last hebt van stijve hamstrings, houd dan het voorste been gebogen. Als je weinig ruimte hebt in de (onder)rug, plaats dan een opgerolde deken onder de zitbotten. Hierdoor kantelt het bekken automatisch naar voren en ontstaat meer ruimte in de onderrug.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief