Stafhouding met gestrekte armen Stafhouding met gestrekte armen

Stafhouding met gestrekte armen

Dandasana

Het Sanskriet woord voor Stafhouding is Dandasana, afgeleid van de woorden Danda (stok of staf) en Asana (houding). Deze Stafhouding met gestrekte armen is een variatie op de Stafhouding.

Het effect van Stafhouding met gestrekte armen

De Stafhouding lijkt een gemakkelijke houding, maar deze houding activeert verschillende spieren in de torso, waaronder de rugspieren. Tegelijkertijd creƫert de houding ruimte in de borst, schouders en rug. Daarom bevordert de Stafhouding een goede houding. Deze houding is met name goed voor mensen die veel tijd zittend doorbrengen.

De Stafhouding met gestrekte armen traint de focus en brengt de geest tot rust. In combinatie met een gecontroleerde en kalme ademhaling helpt de Stafhouding om te ontspannen en te focussen. Deze houding wordt vaak in het begin van de les gedaan als warming-up voor de geest, maar ook voor de rug en hamstrings.

Zo kom je in de Stafhouding met gestrekte armen

  • Ga rechtop zitten met de benen recht naar voren gestrekt.
  • Strek je armen horizontaal naar voren.
  • Krul je vingertoppen naar binnen en leg ze tegen de kussentjes van de handpalmen; houd de duimen omhoog.
  • In deze houding adem je in.
  • Adem uit en buig zo ver mogelijk met een rechte rug naar voren, met de armen parallel aan de vloer.
  • Maak deze beweging 20 keer en synchroniseer de beweging met de ademhaling.

De houding aanpassen

Kun je niet comfortabel rechtop zitten? Kom dan op een bolster of opgerolde deken zitten. Dit maakt het gemakkelijker om het bekken naar voren te kantelen en de onderrug te beschermen.

Wees voorzichtig bij pols- en (onder)rugblessures. Vraag altijd een ervaren yogadocent om advies voordat je de houding beoefent.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief