Zo maak je een dagelijks selfcare ritueel

 • Leestijd: 5 minuten
 • Resi Lankester

Soms overkomt je iets waardoor je hele leven op z’n kop komt te staan. Het gebeurde Marylene Smeets die op haar 34ste de diagnose Multiple Sclerose kreeg (MS), een ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Over haar zoektocht naar genezing schreef ze het boek Genadeloos geschenk – uitgepakt in New York. Door yoga, meditatie en therapie kwam ze zichzelf op een diep niveau tegen. Tijdens haar herstel putte ze kracht uit een dagelijks selfcare ritueel. Laat je inspireren door haar tips en de lessen die ze leerde.

selfcare-ritueel

Marylenes tips voor een selfcare ritueel

Marylene: ‘In de loop der jaren heb ik een heel scala aan methoden ontwikkeld om mijn lichaam en geest te versterken. MS heeft me geleerd voor mezelf te zorgen, ook al is het soms uitdagend om “nee” te zeggen tegen verzoeken. Om jezelf te oefenen in meer self-care kun je elke dag iets kiezen uit deze lijst.’

Opladen in de natuur

‘Begin je dag met een “bosbad”; dat kan ook door vóór je naar je werk gaat even in een parkje te zitten. Ik probeer me zeker wekelijks minstens een kwartier te laven aan de rustgevende werking van de natuur en dat moment te gebruiken om alles toe te laten wat zich aandient, als een soort geestelijke opschoning. Alle emoties, ook negatieve, laat ik toe door ze op te schrijven. Mijn pen werkt dan als een hengel naar verborgen gevoelens. Soms begin ik dan, liefst verstopt achter mijn zonnebril, te huilen. Wanneer ik ben uitgeschreven, blijf ik even zitten totdat het meest heftige is weg­gevloeid. Daarna voel ik me meestal heerlijk opgelucht.’

Droogborstelen

‘Borstel je hele lichaam ’s ochtends en ’s avonds van beneden naar boven met een dry brush, een lichaamsborstel, om de bloedsomloop te stimu­leren en afvalstoffen af te voeren. In Ayurveda wordt dit ritueel Garshana genoemd.’

Tongschrapen

‘Dagelijkse reiniging van mijn tong is voor mij een manier om mijn lichaam te ontdoen van afvalstoffen die zich daar ophopen en die door poetsen alleen niet verdwijnen.’

Avondje offline

‘Plan een avond voor jezelf zonder telefoon of laptop, en lees 
een boek dat je inspireert en nieuwe inzichten geeft. Mijn favorieten: de boeken van boeddhistisch docent Pema Chödrön en Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch.’

Zelfmassage

‘Ik masseer mijn gezicht elke ochtend even met een rozenkwartsroller en gebruik voor mijn voeten regelmatig een voetenroller om de spanning eruit te halen. Een voetmassage met lavendel- olie is ook heel rustgevend.’

Yoga voor een gezond zenuwstelsel
‘Doe voor het slapengaan een yogapose die je zenuwstelsel tot rust brengt: drie minuten in de Kindhouding (Balasana), in een Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana) of in de Vlinder (Baddha Konasana) met kussens onder je knieën.’

Op deze pagina vind je een uitleg per houding

Marylenes dagelijkse selfcare ritueel

selfcare-ritueel

 • ‘Ik begin de dag op de mat met een Child’s Pose van vijf minuten. Het voelt als extra slaap; Ik krijg er energie van. Of dat echt klopt maakt niet uit, ik ben ervan overtuigd dat moeheid soms een state of mind is. Als je de hele dag verzucht “Wat ben ik moe”, dan word je het vanzelf.’
 • ‘Daarna geef ik mezelf een buikmassage om mijn darmen te verwennen. Er wordt wel gezegd dat je darmen je tweede brein zijn en zo voelt het voor mij ook. Daarom wil ik ze goed verzorgen. Ik vraag ze om advies als ik ergens over twijfel. Als ik ze hoor borrelen is dat een “ja”, een steekje of krampje is “nee”. Waar anderen gaan pendelen, vraag ik het aan mijn darmen.’
 • ‘Dan vijf minuten gezichtsyoga: gekke bekken trekken om ook die spieren te trainen.’
 • ‘Erna vijf minuten mediteren. Ik focus op het chakrapunt tussen mijn ogen en concentreer me op de vraag: Wat moet ik weten vandaag? Daardoor zet ik als het ware de verbinding met ‘boven’ open. Zo vroeg ik me een keer af hoe ik een brandwondje het beste kon verzorgen. Aan het einde van mijn meditatie zag ik een aloë vera-plant voor me. Ik ben zo’n blad gaan kopen en het sap bleek weldadig voor mijn huid.’
 • ‘Ik verzegel mijn practice door mijn dankbaarheid uit te spreken over wat er vandaag gaat komen: “Ik ben blij dat ik vandaag…” Door deze dankbaarheidsvisualisatie begin ik mijn dag met een krachtige, positieve lading.’
 • Voeding als medicijn?
  Marylene: ‘Ik geloof in wat holistisch genezer Ann Wigmore zegt: “Voedsel kan het krachtigste medicijn zijn, maar ook de langzaamste vorm van vergiftiging.” Wat “goed” is, is heel persoonlijk, maar tijdens mijn zoektocht ben ik ervan overtuigd geraakt dat een aantal dingen voor iedereen min of meer in de rubriek “vergif” valt: zuivel, gluten en geraffineerde suiker. Volgens mijzelf geldt dat ook voor meer dan minimaal alcohol- en koffiegebruik.’

Een compleet interview over Marylene haar levensreis verscheen onlangs op ons blog. Meer weten over Marylene en haar boek? Ga naar www.marylenesmeets.eu.

Tekst: Resi Lankester Fotografie: Linelle Deunk Visagie: Karen Schreuder

Delen via:
23 september 2020 | Laatst gewijzigd op 13 maart 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief