De helende kracht van rituelen

 • Leestijd: 3 minuten
 • Marianne ter Mors

Met een ritueel, een bewuste handeling die je geregeld uitvoert, verander je de energie in jezelf en om je heen. Van hectisch naar heilig, of van versnipperd naar gefocust. Zet je intentie en creëer je eigen heilzame rituelen. Om je daarbij te helpen hebben we zeven fijne korte meditaties gemaakt. Nieuwsgierig? Scroll naar beneden!

rituelen

Rituelen doe je bewust; het is dus geen gewoonte die je gedachteloos uitvoert, zoals tandenpoetsen. Juist door keer op keer bewust te kiezen voor een bepaalde handeling, hou je haar krachtig. Zo zorgt je ritueel voor een switch in energie – bijvoorbeeld van actieve yang energie overdag naar ontspannen yin energie in de avond – en daarmee in bewustzijn.

Zet een intentie

Het belangrijkste wat een ritueel nodig heeft, is jouw intentie. Wat wil jij cultiveren in je leven? Wil je misschien meer rust ervaren, of zelfliefde? Door je intentie te zetten, contact te maken met het heilige in jezelf en je ritueel uit te voeren, verander je per direct je werkelijkheid. Een ritueel geeft rust, focus en kan veel troost bieden op momenten dat je het moeilijk hebt.

Zelf oefenen met rituelen

Om je op pad te helpen bij het ontwikkelen van je eigen meditatieritueel maakte yogadocent Nanda van Praag een fijne serie minimeditaties en affirmaties. Ze duren allemaal ongeveer vijf minuten en zijn daarom ideaal om mee te oefenen. Nanda: ‘Ik ervaar bijna dagelijks de helende kracht van meditatie. Voor mij betekent dat: voelen dat je leeft. Dat je zomaar vanuit het niets een blije sparkle door je lichaam voelt gaan. Dat je pure levensenergie ervaart. De bron daarvan boor je aan door meditatie. Zo ontdek je het ‘goddelijke’ in jezelf. En het mooie is: omdat het zich in jezelf bevindt, kun je er altijd op terugvallen. Ook als de omgeving niet zo paradijselijk is als je zou willen, kun je op die oneindige bron van energie vertrouwen.’

‘Natuurlijk kan meditatie ook heftige emoties oproepen. Maar ook dat geeft mij het besef dat ik leef. Keur je emoties nooit af, laat alles er zijn en neem morgen opnieuw een moment voor je meditatie. Laat je er niet door niet ontmoedigen. Na een tijd zul je vaker momenten van sparkle ervaren en gedurende de dag je rustiger, geaarder voelen Zo bouw je langzaam een dagelijkse meditatie practice op.’

Dit zijn de zeven meditaties

Je kunt deze meditaties volgen in willekeurige volgorde en kijken welk thema je het meest aanspreekt. Probeer er iedere dag eentje te doen op een tijdstip waarop je even voor jezelf hebt. Maak er een ritueel van door je echt even terug te trekken en af te zonderen En herhalen mag altijd! Heb je nog geen Yoga by Happinez? Je hebt al een abonnement vanaf vijf euro per maand.

 1. Het licht in jou
 2. Verstillen
 3. Vertrouwen
 4. Tevredenheid
 5. Solar plexus
 6. Permissie geven
 7. Mettameditatie (gratis)
Delen via:
22 juli 2020 | Laatst gewijzigd op 3 augustus 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief