Zorg je altijd voor anderen? Zorg dan vandaag eens extra goed voor jezelf. Cultiveer meer zelfliefde met deze 3 houdingen van Kundalini yogi en spiritueel coach Jasper Kok.
Yogadocent Jasper Kok – alias Guru Gian – geeft vaak workshops aan mensen die veel voor anderen doen. ‘In de Kundalini yoga wordt gezegd: “Train je lichaam, disciplineer je geest en wees bevriend met je ziel.” Met een stabiele geest, een krachtig lichaam en in contact met je innerlijke wezen creëer je een stevige basis van waaruit je kunt geven. Na een les zeggen deze mensen vaak: “Wat heerlijk om contact met mezelf te hebben.” Je kunt aan anderen geven, maar je moet ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen behoeften. Dan kom je op eigenwaarde, iets wat ik ook nog steeds aan het ontwikkelen ben.’ Gun jezelf om dat te doen waar je blij van wordt, dan pas kom je echt met je voeten op de grond. Dan kun je echt iets betekenen voor anderen zonder jezelf leeg te geven.’
3 oefeningen voor meer zelfliefde
Zelfzegening meditatie
Spinal flex
Deze oefening maakt je ruggengraat flexibeler en vergroot de circulatie van de ruggengraatvloeistof (spinal fluid), wat zorgt voor mentale ontspanning en een beter geheugen.
Aanwezig zijn
Dit is een oefening die vraagt om doorzettingsvermogen. Eigenlijk wil je je hand naar beneden halen, maar je doet het niet. Daardoor ervaar je een innerlijke kracht, namelijk het gevoel dat je meer kunt dan je denkt.
Beeld: Harold Pereira
Nieuw: online Anti-stress training
Wil je meer ontspannen door het leven gaan? In onze nieuwe online Anti-stress training leer je wat stress precies is, hoe je je stressbronnen kunt herleiden, hoe je er beter mee om kunt maken en hoe je stress kunt verminderen. Met yoga, mindfulness en meditatie, plus achtergrondinformatie over de fysiologische en psychologische kant van stress.
Johan en de gastyogadocenten delen bijzondere eye openers, praktische tips en relaxte en meer actieve yogalessen (van Yoga Nidra tot Restorative yoga).
3 reacties
Geef je reactie
Kan het zijn dat de foto van de eerste oefening bij de derde oefening hoort en omgekeerd? Maar dan nog begrijp ik de houding van de eerste paragraaf vd eerste oefening niet….
Heb ik ook moeite mee, jammer.
Wat een onduidelijke tegenstrijdige omschrijving van de oefening. Zonde.