Yoga-oefeningen voor een goede spijsvertering

  • Leestijd: 3 minuten
  • Saskia Grootegoed

Als een rustig pruttelend vuurtje, niet te hard, niet te zacht. Wanneer je spijsvertering zó werkt, blijf je volgens de Ayurveda optimaal gezond. spijsvertering innerlijk vuurtje

Een goede spijsvertering is het beste recept voor een blakende gezondheid, aldus de Indiase gezondheidsleer Ayurveda, vaak het ‘zusje van yoga’ genoemd. Het Sanskriet woord voor spijsvertering is agni, en dat woord betekent ook ‘vuur’. Een gezonde spijsvertering zorgt voor innerlijke warmte en een heldere geest.

Innerlijk vuur

Niet voor niets wordt vuur in India aanbeden als heilig; het is een transformerende kracht. Zo zet ons innerlijke vuur een ware transformatie in ons lichaam in gang. Dat werkt zo: tijdens de spijsvertering worden harde, grove elementen (het eten dat we eten) omgevormd tot kleinere delen (de voedingstoffen die we uit het eten halen). Deze stoffen voorzien ons van subtiele energie (prana) die het lichaam en de geest voedt. Hoe goed ons innerlijke vuur werkt, heeft dus grote invloed op ons welzijn. Vuur is ook een van de vijf elementen waaruit volgens de yogafilosofie alles in ons universum is opgebouwd. Deze elementen vind je terug in de natuur, maar ook in het menselijk lichaam.

Het innerlijk vuur is actief rondom de navel, het gebied waar ook het merendeel van de spijsverteringsorganen zich bevindt. De spijsvertering werkt optimaal als ze brandt als een zacht pruttelend vuurtje. Niet te zacht, maar ook zeker niet te hard. Als het vuur te hoog wordt opgestookt, verbranden we onze kostbare energie te snel.


Oefeningen voor het opwekken van de stoelgang

Om de spijsvertering in balans te houden, gebruiken yogi’s al eeuwenlang Uddiyana Bandha. Deze techniek masseert de buikorganen intensief en helpt bovendien om spanning los te laten. Deze en drie andere oefeningen helpen je aan een soepele spijsvertering.

Zachte buikmassage

Een zachte buikmassage stimuleert de stoelgang en voorkomt obstipatie. Leg je handen op je buik, met je duimen in de richting van
je navel en je vingers richting je schaambeen. Duw je handen zachtjes in je buik en maak draaiende bewegingen. Masseer met de klok mee. Dit is ook de richting van de darmen naar de ‘uitgang’.

Mukha Dhauti Kriya

Een voorbereidende oefening voor Uddiyana Bandha. Sta in de Berghouding (Tadasana), je voeten uit elkaar en je handen op je bovenbenen, de vingers wijzen naar binnen. Je bovenrug is licht gebogen. Adem diep in. Adem vervolgens stevig uit via je mond – je duwt de adem als het ware in één keer naar buiten. Trek tijdens de uitademing je buik naar binnen. Ontspan je buik weer. Herhaal 5 tot 10 keer.

Uddiyana Bandha

Oftewel het ‘buikslot’. Sta in dezelfde houding als bij de vorige oefening. Adem diep in, en vervolgens diep uit via de mond. Blijf voorovergebogen staan terwijl je je longen helemaal leegt. Ontspan nu je buik en trek deze vervolgens zo ver mogelijk omhoog en naar binnen. Je tilt de buik vanaf de navel richting de wervelkolom. Probeer deze houding minimaal 15 seconden vast te houden. Ontspan dan je buik weer en adem rustig in. Adem een paar keer normaal voordat je de oefening herhaalt. Herhaal tot 10 keer.

Verkoelende ademhaling (Sitali Pranayama)

Brandt het vuur van je spijsvertering te hard, doe dan deze oefening. Zit in een comfortabele houding, met rechte rug. Maak een ‘O’ van je mond en rol de zijkanten van je tong omhoog. Steek je tong een beetje uit. Adem diep en rustig in door het tuitje van je tong. Het is alsof je de lucht naar binnen slurpt, zoals met een rietje. Adem langzaam en rustig uit door de neus. Herhaal 2 tot 3 minuten.

Beeld: Ingrid Bockting

Delen via:
9 juni 2023 | Laatst gewijzigd op 21 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief