Padmini Kruitwagen: ‘Ik liet alles achter: mijn vader, mijn leven, mijn land’

  • Leestijd: 6 minuten
  • Yoga by Happinez

Waar hoor ik thuis? Dat is het grote thema in het leven van yogadocent Padmini Kruitwagen. Ze werd geboren in India en groeide op in Nederland. ‘Yoga leerde me hoe ik die twee werelden met elkaar kon verbinden.’

padmini - interview blog - closeAls ouders gaan scheiden, betekent dat altijd een breuklijn in het leven van het kind. In het geval van Padmini Kruitwagen was die breuk extra diep. Ze was bijna zeven toen ze na de scheiding van haar Nederlandse moeder en haar Indiase vader halsoverkop met haar moeder naar Nederland verhuisde. ‘Het was een verwarrende tijd. Ik begreep maar half wat er gebeurde,’ vertelt Padmini. ‘Het ging allemaal heel snel. Ik kan me het afscheid van mijn vader niet eens meer herinneren.’

Het ophalen van die ingrijpende herinneringen emotioneert Padmini dertig jaar na dato nog steeds. Ze weet nog precies hoe ze met haar moeder en een onmogelijke hoeveelheid bagage de meer dan 1500 kilometer lange treinreis van Mirzapur in het noordoosten naar Bombay maakte. Vanaf daar vlogen ze in een keer naar Schiphol. ‘Ik liet alles achter: mijn vader, mijn halfbroer en -zus, mijn leven, mijn land,’ zegt ze. ‘Van de aankomst in Nederland herinner ik me vooral de onbekende geuren. Het rook vochtig en fris. Alle straten waren bedekt met tegels. Heel anders dan de onverharde wegen van rode aarde waar ik aan gewend was.’

Beweeglijk kind

Na de eerste onwennige maanden veranderde Padmini Kruitwagen al snel in een Nederlands kind. Ze vergat de talen van India grotendeels, en toen haar moeder hertrouwde, kreeg ze er een halfbroertje, halfzusje en een Nederlandse vader bij. ‘Dat was in het begin wennen,’ herinnert ze zich. ‘Mijn nieuwe vader was een nuchtere en hardwerkende man. Hij was heel anders dan mijn spirituele en kunstzinnige Indiase vader. Toch hou ik van allebei. Er zijn trouwens ook overeenkomsten tussen mijn twee vaders: ze blijven beiden heel dicht bij zichzelf. Dat vind ik mooi.’

Padmini was een beweeglijk kind, dat in India veel plezier had beleefd aan de traditionele Indiase dansen die al op de kleuterschool werden onderwezen. In Nederland mocht ze op klassiek ballet, en hoewel dat heel anders was, genoot ze er erg van. ‘Ik vond de grote nadruk die bij ballet op techniek werd gelegd, niet zo leuk, maar ik kon me wel uitdrukken in de dans.’ Ze was er goed in. Toch koos Padmini Kruitwagen als achttienjarige niet voor de dansacademie, maar ging ze studeren: eerst internationale business, later culturele antropologie. ‘Ik had het idee dat je verstandig moest kiezen en ik stopte met dansen. Heel lang was ik alleen maar met mijn hoofd bezig en had ik niet door dat ik mijn lichaam volkomen negeerde. Ik kreeg veel last van mijn rug en schouders.’

Herinneringen aan India

De ontdekking van yoga veranderde alles. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie voelde Padmini grote weerstand tegen yoga. ‘Het was confronterend voor mij, omdat docenten veel kennis hadden van het land waar ik was geboren. Het was pijnlijk om te beseffen dat ik mijn herinneringen, gevoelens en ervaringen niet goed kon duiden, omdat het mij aan context en woorden ontbrak. Toch ben ik blij dat ik ondanks de weerstand naar yogales ben gegaan. Ik begon met een simpel YouTube-lesje, maar al snel heb ik, geïnspireerd door mijn schoonmoeder, voor live lessen op een yogaschool gekozen. Dat was Oostergym in Amsterdam Oost. De lessen hielpen mijn lichaam te helen. Daarnaast betekende de yoga een herontdekking van de wereld waarin ik me vroeger in India thuis had gevoeld. Zo ontstond verbinding tussen mijn twee werelden.’

Padmini merkte dat de yogalessen haar terugvoerden in de tijd. ‘Ik kreeg levendige herinneringen aan mijn Indiase vader en hoe hij twee keer per dag mediteerde en zijn gebeden voor de godheid Hanuman zong,’ zegt ze. In gedachten zag ze de speciale gebedskamer weer voor zich, die boven op het platte dak van hun Indiase huis was gebouwd. Als klein meisje zat ze daar graag te luisteren naar het zingen en bidden van haar vader. Op de grond lagen prachtige kleden, er brandden kaarsen en wierook en ze was omringd door de kleurige beelden van de Hindoegoden Hanuman en Ganesha. Ze zegt: ‘Opeens begon ik te begrijpen wat mijn vader daar al die keren aan het doen was geweest: dit was wat we in yoga pranayama noemen.’

Elementen en seizoenen

De herinneringen aan die bijzondere kamer op het dak in India inspireren Padmini om ook in haar Nederlandse huis een speciale ruimte in te richten. ‘We gaan binnenkort verhuizen naar Zutphen en dan ga ik de zolder helemaal inrichten voor yoga en meditatie. Volgens de Indiase filosofie heeft elke ruimte in huis haar eigen energie en sfeer. Als je je huis bouwt en inricht, let je op de vijf elementen, de windrichting en het licht. Zo situeer je een keuken met al het vuur het liefst in het zuidoosten. Een ruimte op het noorden is licht en koel, ideaal om je voordeur, kantoor of meditatieruimte te plaatsen. Voor een slaapkamer is het zuidwesten perfect. Dan kan de zachte avondzon naar binnen schijnen.’

Ook in haar yogalessen houdt Padmini rekening met de windrichting, het licht en het seizoen. ‘Ik stem mijn lessen af op het moment van de dag en volg de cyclus van de maan. De maan transformeert voortdurend. De opbouwende energie van de wassende maan is anders dan die van de afnemende maan. Ook de seizoenen hebben invloed. In de lente en zomer heb ik behoefte aan sterke flow-lessen met uitdaging en vuur. De winter roept juist het verlangen op om de vertraging op te zoeken en dicht bij de grond te zijn.’

Verliefd op Vinyasa

Meebewegen en transformatie zijn belangrijke begrippen voor Padmini. Toen ze de dynamische Vinyasa yoga ontdekte, wist ze meteen: dit is het! ‘Ik was op slag verliefd,’ zegt ze. ‘Vinyasa yoga eert iedere vorm van beweging en heeft schoonheid, gratie en expressie. Ik had het gevoel dat ik danste op de mat. Het gaat voor mij in yoga niet alleen om de verschillende houdingen, maar ook om transformatie, om hoe je van houding naar houding beweegt.’

Vinyasa yoga sluit aan bij Padmini’s liefde voor Indiase dans en bij de balletlessen uit haar kinderjaren. ‘Ik vind het heerlijk om me uit te drukken in beweging en probeer daarbij mijn intuïtie te volgen en dichtbij mijn adem te zijn. Wat de muziek is in klassiek ballet, is het ritme van de adem in yoga. Je wordt in yoga bewogen door je adem.’ Soms vraagt Padmini zich af wat er van haar geworden zou zijn zonder yoga. ‘Yoga heeft me geholpen om te helen. Ik heb twee ‘thuizen’ op deze aardbol. Door yoga zijn het zijn geen aparte werelden meer die niets met elkaar te maken hebben.’

Meer over Padmini op verslicht.yoga

Yogales van Padmini Kruitwagen? Padmini geeft een energieke winterflow via Yoga by Happinez.

Tekst Corien van Zweden Fotografie Petra Hoogerbrug Styling Inge Holkenborg Visagie Astrid Timmer Locatie Yogi Heroes, Hilversum


Delen via:
27 januari 2022 | Laatst gewijzigd op 13 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief