Schud spanning van je af met deze Osho Meditatie!

  • Leestijd: 4 minuten
  • Yoga by Happinez

Trillen, schudden, shaken: het is een natuurlijke manier om spanning te ontladen. Je lichaam expres flink laten bibberen helpt om stress los te laten en dieper contact te maken met je lijf.

osho meditatie

Wanneer stond jij voor het laatst te trillen op je benen? Of had je last van knikkende knieën? Misschien toen iemand je afsneed in het verkeer of toen je een (online) presentatie moest geven. Trillen en spanning lijken vaak hand in hand te gaan. ‘En dat is iets goeds!’ vertelt Tonja Verheul. Ze is als Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE) provider verbonden aan de TRE opleiding bij Yogalab in Amsterdam. ‘Trillen is een natuurlijk ontladingsmechanisme dat in werking treedt als de spanning in het lichaam te hoog wordt. Door het trillen wordt de spanning losgelaten en komt het lichaam weer in de natuurlijke ontspanning terecht.’

Dieren zijn daarin ons voorbeeld. ‘Stel je eens voor,’ zegt Tonja, ‘dat een geitje rustig staat te grazen in de wei. Ze voelt zich veilig. Plots breekt er een takje. Het geitje gaat meteen in de freeze stand, een van de opties die we hebben als er stress is: bevriezen, vechten of vluchten. Vervolgens wordt er een stoot adrenaline naar de poten en het middenrif gestuurd, want het geitje moet mogelijk in actie komen voor als er een leeuw aan komt. Als ze inderdaad moet wegrennen, brandt ze die adrenaline op door te vluchten en zal ze daarna nog even staan natrillen. Blijkt vluchten niet nodig, ook dan is trillen de manier om de enorme stoot adrenaline meteen kwijt te raken, zodat het zenuwstelsel weer tot rust komt.’

Osho Kundalini Meditatie: shake je spanning los

Spanning losschudden kan op een actieve manier, zoals in de dynamische meditaties van Osho. Die beoefen je niet in kleermakerszit, maar dansend en springend.

‘Wij Westerlingen zijn vooral opgegroeid met het idee dat meditatie “zitten in stilte” is,’ zegt Arno Nistal ten Veen, oprichter van Adem & Extase. Hij geeft al jaren met veel plezier de actieve meditaties van Osho, waarin alle expressie uit het lichaam welkom wordt geheten. ‘Zitten in stilte is eigenlijk het allermoeilijkste voor ons westerse mensen. We zijn zo druk in ons hoofd. Een actieve meditatie kan dan ontzettend bevrijdend zijn. Je laat spanning los, waardoor je levensenergie weer kan gaan stromen. De boodschap voor de actieve meditatie is dan ook duidelijk: laat de controle los! Die controle op alles en iedereen zorgt er namelijk voor dat je niet in de flow bent. Je bent moe, zit (te)veel in je hoofd en je levensenergie blokkeert. Deze actieve Kundalini meditatie zorgt ervoor dat je weer terugkomt in je lichaam. Weer gaat voelen vanuit je hart. Je krijgt je energie terug en komt in een relaxtere staat van zijn.’

Het is goed om te weten dat iedereen zijn eigen unieke lichaam, unieke opvoeding en ook zijn eigen unieke bewegingspatronen heeft, zegt Arno. ‘Iedereen schudt dus anders. Als je een gekke beweging maakt in je Kundalini shake, vind ik dat fantastisch! Ik stimuleer mensen daar juist toe. Op het moment dat jij de controle loslaat, kan je lichaam de beweging overnemen en ontstaat er uiteindelijk een release.’


Thuis oefenen met Osho Meditatie

De Osho Kundalini Meditatie duurt een uur en is opgedeeld in vier fasen. Je kunt deze meditatie thuis doen, ’s ochtends of ’s avonds, op een plek waar je even ongestoord je gang kunt gaan. Zoek vooraf Osho Kundalini muziek op, die de fasen energetisch versterkt.

Als beginhouding zet je je voeten op heupbreedte op de vloer. Buig licht door je knieën en laat je handen langs je lichaam hangen. Laat de energie vanuit je voeten omhoogkomen.

1e fase (15 minuten)

Schud. Ga losjes staan en laat je hele lichaam schudden. Laat het lichaam de schudbeweging maken zonder erbij na te denken.

2e fase (15 minuten)

Dans. Beweeg door de ruimte zoals jij wilt. Geen technische pasjes, gewoon bewegen vanuit je lichaam.
3e fase (15 minuten)

Zit of sta met je ogen dicht. Voel de energie stromen door je hele lichaam. Laat je verrassen door wat er naar voren komt.

4e fase (15 minuten)

Ga liggen met gesloten ogen en wees stil.

Tips van Arno:

  • Blijf vooral goed doorademen. Adem in en uit via je mond, zodat je nog sneller in je lichaam zakt.
  • Probeer je nek te ontspannen en laat je hoofd zachtjes mee schudden op het ritme van je shake.
  • Durf geluid te maken.

Meer leren over Osho Meditatie? Ga naar ademenextase.com

Tekst Rosanne Mostert

Delen via:
29 december 2021 | Laatst gewijzigd op 30 maart 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief