nietgratis
Ademhalingsoefening: Viloma Pranayama

Ademhalingsoefening: Viloma Pranayama

5.914 weergaven
Bewaar als favoriet

Viloma Pranayama betekent omgekeerde ademoefening (of ademhalingsoefening). Met deze oefening leer je je adem te beheersen en te verlengen. Ook helpt hij bij stress of angst. Je onderbreekt je ademhaling: je ademt in stapjes.

Ga lekker liggen of blijf zitten: beide manieren zijn prima! Ook als beginner kun je deze simpele oefening goed meedoen, Maaike Chavanu praat je erdoorheen. Let op de signalen van spanning in je lichaam en geest. Als je het even te veel wordt, pauzeer de oefening dan door een of twee rondes je natuurlijke ademhaling te volgen, voordat je weer met Maaike meedoet.

De Viloma Pranayama is een van de minder bekende oefeningen uit het boek Prana and Pranayama van Swami Niranjanananda (van de Bihar School of Yoga/Satyananda Yoga). Maaike is bijzonder gecharmeerd van de zorgvuldigheid waarmee deze traditie Pranayama’s onderwijst. Je kunt de Pranayama ook gebruiken als voorbereiding op andere ademoefeningen, zoals de Nadi Sodhana (Wisselende neusgat-ademhaling) of de Bhastrika Pranayama. Of juist als afsluitende oefening na een yogales!

13 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief