Berghouding Berghouding

Berghouding

Tadasana

De Sanskriet naam voor de Berghouding is Tadasana, afgeleid van de woorden Tada (berg) en Asana (houding).

Het effect van de Berghouding

De Berghouding is de basishouding van alle staande asana’s en verbetert je houding. De Berghouding versterkt namelijk de benen, buik- en bilspieren en maakt de rug recht. Ook helpt deze houding je om je bewust te worden van je lichaam. Doordat je hele lichaam in deze houding actief is, begint de energie te stromen, verbetert de bloedcirculatie en verdiept de ademhaling. De Berghouding werkt grondend en brengt je in balans.

Hoe kom je in de Berghouding?

  • Plaats de voeten naast elkaar, grote tenen raken elkaar, hielen licht uit elkaar zodat de voeten een rechthoek vormen. Spreid de tenen en bal van de voet en til deze ietsje op, en laat ze vervolgens weer landen.  Verdeel het gewicht gelijk over beide voeten en voel nu een stevige basis van de voeten in contact met de grond.
  • Activeer je dijbeenspieren door de knieschijven iets omhoog te brengen, de knieën zijn zacht. Activeer de binnenkant van de enkels, door deze iets omhoog te brengen, en daarmee ook de holtes van de voet iets op te tillen. Stel je nu een energielijn voor die van daaruit omhoog loopt langs de binnen-dijbeenspieren, de liezen, door het centrum van je torso, de nek en het hoofd.  Breng het staartbeen richting de grond en breng de navel naar binnen, roteer daarbij de dijbenen licht naar binnen. Je staat nu mooi recht.
  • Breng de schouders naar je oren, dan naar achteren en omlaag. De lage ribben blijven richting de wervelkolom terwijl je het borstbeen iets optilt naar het plafond. Maak daarbij ook ruimte tussen de sleutelbeenderen, dus stel je voor dat je dit gebied breed maakt.
  • Het kruintje van je hoofd is in één lijn boven het bekken en de kin paralel aan de grond. Houd de ogen zacht en blijf ongeveer 30 seconden tot 1 minuut is de houding.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig als je last hebt van hoofdpijn, slapeloosheid of een lage bloeddruk. Vraag bij twijfel advies aan een ervaren yogadocent.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief