‘Met Odaka yoga maak je je grenzen vloeibaar op alle niveaus’

  • Leestijd: 5 minuten
  • Elsa Govaarts

Hatha, Yin, Ashtanga, Vinyasa: het zijn bekende yogastijlen die je ongetwijfeld wel eens hebt geprobeerd. Maar had je ook al van Odaka gehoord?

Odaka yoga is een vloeiende op de zee geïnspireerde yogastijl met invloeden van martial arts. In Nederland kun je het nog niet volgen, maar daar komt snel verandering in: yogadocent Petra Meirink opent in september haar eigen centrum waar ze Odaka lessen gaat geven én docenten gaat opleiden. Wij spraken met haar over haar liefde voor deze bijzondere yogastijl.

Odaka yoga Petra Meirink

Geen aikido, wel yoga

Toen Petra negentien jaar was kwam ze voor het eerst in aanraking met yoga. Ze studeerde klassiek ballet en werd door een vriendin meegenomen naar een yogacursus. Petra: ‘Die eerste keer zal ik nooit vergeten. Ik zie mezelf nog liggen op mijn rug met mijn handen op mijn buik. Ik mocht ademen en kwam in contact met mijn lichaam. Ik was verbaasd: mijn lichaam leeft.’

Ondanks de fijne ervaringen verloor Petra yoga even uit het oog. Ze stapte uit de danswereld en maakte carrière in het onderwijs. Door een combinatie van te hard werken, zorgbehoevende ouders en de moord op haar directe neef kreeg ze een burn-out. Petra: ‘Ik wist dat ik het contact met mijn lichaam was kwijtgeraakt. Ik deed toen aan de vechtsport aikido, maar dat werd te intensief. Om terug te komen in mijn lichaam zocht ik de yoga weer op. Het bleek mijn redding. Yoga hielp mij om thuis te komen bij mezelf, mijn emoties te voelen en tot rust te komen.’

Iedereen bekeren

Al snel besloot ze een yogaopleiding te volgen: ‘Ik wilde andere mensen ook laten ervaren dat yoga echt helpt om je beter te voelen.’ Ze ontdekte Odaka yoga en reisde af naar Griekenland om de opleiding te volgen: ‘Deze vorm van yoga kende ik nog niet, maar bleek ook een link te hebben met mijn geliefde aikido. De grondleggers van Odaka yoga, Roberto Milletti en Francesca Cassia, deden aan martial arts en hebben die kennis gebruikt toen zij Odaka yoga ontwikkelden.

Net als het golven van de zee

Odaka yoga is geïnspireerd op de zee en de vloeiende beweging van de golven. Petra: ‘Wij bestaan voor zeventig procent uit water. Wanneer water stilstaat gaat de kwaliteit achteruit, dat gebeurt ook met de vloeistoffen in ons lichaam. Met Odaka breng je alles in beweging. Door middel van een bewuste flow maak je je grenzen vloeibaar op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Je verlegt je grenzen en wordt onderdeel van je omgeving. ‘Liquify your limits’, zeggen mijn opleiders zo mooi in het Engels.’

Volgens Petra is Odaka yoga een doorontwikkeling tussen Hatha en easy flow: ‘Je beweegt bijna zonder pauzes heel rustig en mindful van de ene naar de andere houding. Je komt meer in het moment en wordt sterker en flexibeler in je lijf, in je gedachten en in je energie.’

Odaka yogaAlle elementen samen

Het mooie aan Odaka yoga vindt Petra dat het alle elementen aanspreekt: ‘Aan de ene kant vind ik het ‘bewust-zijn’ heel prettig. Je bent een met het universum, je mag zweven, in het hier en nu bewegen en zijn zoals je bent. Daardoor word ik blijer en groei ik uit tot de beste versie van mezelf. Ik ben kalmer, meer in evenwicht en rechtvaardiger. Dat merken mijn man en kinderen ook.’

Maar dat is niet het enige. Petra: ‘Aan de andere kant merk ik dat mijn lichaam sterker wordt. Doordat we werken met bewegingsfrequenties uit de biomechanica, weet ik dat ik op een veilige manier in de houdingen kan komen. ‘In alle yogavormen die ik tot dan toe had beoefend werden algemene aanwijzingen gegeven zoals ‘knie naar buiten’ en ‘gewicht op één been’, maar deze aanwijzingen passen niet bij iedereen. Door het werken met die bewegingsfrequenties moet ieder mens in staat zijn om een houding veilig en voor het eigen lichaam optimaal uit te voeren.’

‘Ik ervaar meer stabiliteit in mijn heupen en schouders en heb geen last meer van rugpijn. En dan is Odaka ook nog onderbouwd met kennis en filosofie uit de anatomie, traditionele yoga en Oosterse vechtkunst. Het klopt voor mij.’

Een warme deken

Toen Petra aan haar opleiding begon, sprak ze al met haar man over een droom: ‘Als de kinderen ouder zijn wilden we in het buitenland een eigen centrum opzetten waar yoga en aikido samenkomen. Mijn man geeft les in aikido naast zijn vaste baan in de IT. Inmiddels hebben we in Nederland een prachtig stuk grond gevonden en bouwen we hier aan onze droom. We richten alles zo duurzaam mogelijk in. Zo voorzien we met zonnepanelen in onze eigen energie en gebruiken we isolatiemateriaal van oud papier. De tuin richten we in volgens de permacultuur. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat het een zelfstandig functionerend ecosysteem is waar planten en dieren elkaar beschermen. De oogst gebruiken we voor maaltijden.’

Het yoga aikido centrum van Yoga Meirink gaat in september open. Petra: ‘Ik ben tot nu toe de enige in Nederland die lesgeeft in Odaka yoga. Ik wil meer mensen kennis laten maken met deze prachtige yogavorm en ga lesgeven, docenten opleiden en retreats aanbieden. Eerst in Odaka yoga, maar vanaf 2021 ook in Hatha en Yin yoga. Mijn grootste wens: ‘Als mensen binnenkomen bij Yoga Meirink wil ik dat er een warme deken over hen heen valt. Dit wordt een plek waar ze volledig zichzelf mogen zijn en verbinding kunnen maken met wat ze voelen. Op een manier die bij hen past.’

Opening Yoga Meirink

Het nieuwe yogacentrum van Petra wordt geopend in het weekend van 12 en 13 september 2020. Dan kun je gratis verschillende lessen volgen. Vanwege Corona zijn de plekken helaas schaars. Wil je langskomen? Meld je dan aan via de site van Petra: www.meirink.nl.


Delen via:
27 augustus 2020 | Laatst gewijzigd op 2 september 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief