nietgratis
Het eerste chakra: voed geduld, vertrouwen en steun

Het eerste chakra: voed geduld, vertrouwen en steun

9.220 weergaven
Bewaar als favoriet

Hij was razend populair: de Chakra Nieuwjaarschallenge 2022 die we samen met yogadocent Nanda van Praag maakten. Nu vind je de heerlijke lessen van Nanda ook op Yoga by Happinez. En we beginnen natuurlijk bij het begin: het eerste chakra, het wortelchakra.

In deze les ga je gronden, aarden en support, geduld en tolerantie (naar jezelf) voelen en ontwikkelen. Nanda leert je vanuit kracht en vertrouwen geworteld te zijn in de wereld. Daarbij neem je afstand van je zorgen en je angst en kun je uiteindelijk veiligheid en steun in jezelf ervaren. Tijdens de Savasana zingt ze de mantra: Om Mitraya Namaha Lam Dharayé Namaha. Dit betekent zoveel als ‘steun en vertrouwen van binnen ervaren als een vriend die altijd achter je staat en geduld hebben, net als het eindeloze geduld dat de aarde met ons heeft’.

Over het eerste chakra – het wortelchakra

Dit eerste chakra, in het Sanskriet zeggen we Muladhara, zit ter hoogte van je stuitbeen. Het element dat erbij hoort is aarde en alles wat je daarmee kunt associëren. Een goed functionerend wortelchakra geeft een gevoel van innerlijke, fysieke en spirituele veiligheid. Als je letterlijk wankel op je benen staat, kan dat betekenen dat je minder goed bent geaard. Ook nervositeit, diarree of obstipatie zijn verstoringen in dit chakra. Door je wortelchakra te activeren, leer je weer stevig met beide benen op de grond te staan. Omdat de wervelkolom via je benen direct contact maakt met de aarde, kun je dit chakra via je voeten activeren.

  • Voor deze les heb je nodig: een dekentje voor de Savasana en eventueel een meditatiekussen.

Kleur en mantra

Bij ieder chakra horen andere eigenschappen, zoals een andere kleur en een andere mantra en affirmatie. Het eerste chakra is gekoppeld aan de kleur rood. De affirmatie die erbij hoort is ‘Ik ben’. De Sanskriet Mantra is ‘Lam’.

 

Wil je meer weten over de docent Nanda van Praag? Bekijk dan ook haar docentpagina.

98 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief