Seal (Yin) Seal (Yin)

Seal (Yin)

Bhujangasana

De Seal is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Seal

De Seal werkt therapeutisch door de compressie in de onderrug. De houding stimuleert ook het maaggebied en de bijnieren, wat de spijsvertering bevordert en stress- en vermoeidheidsklachten tegengaat. Door compressie in de onderrug wordt de nierenergie gestimuleerd, dit kan zich uiten in vermindering van gevoelens van onrust en angst.

De compressie in de onderrug stimuleert de blaas- en niermeridiaan. Ook activeert de Seal de maag- en miltmeridiaan, die door de bovenkant van de benen lopen.

cobra
Zo kom je in de Seal

  • Kom op je buik liggen en duw het bekken in de grond, terwijl je je bovenlichaam langzaam omhoog brengt en op de ellebogen komt.
  • Plaats je ellebogen onder de schouders en parallel aan elkaar. De palmen wijzen naar beneden. Je bent nu in de Sfinxhouding.
  • Voelt het goed om verder te gaan, plaats dan de handen aan de zijkanten van de mat en strek de armen.
  • Op een inademing loop je de handen richting het lichaam en til je de borst op. De schouders blijven ontspannen, maar de buikspieren zijn actief.
  • Blijf gedurende 1 minuut in de Seal. In de Sfinx kun je langer blijven.

De houding aanpassen

Bij rug-, nek- of schouderblessures kun je deze houding beter overslaan. Ook is het af te raden deze houding te beoefenen als je zwanger bent. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Als je een gevoelige rug hebt, kun je beter kiezen voor een aangepaste versie van de Seal, zoals de Sfinx.

Voel je veel druk op het schaambeen? Plaats er dan een opgerolde deken onder.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief