Seal (Yin)

Bhujangasana

De Seal is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Seal

De Seal werkt therapeutisch voor de onderrug door compressie. Het maaggebied wordt in deze pose gestimuleerd, wat de spijsvertering bevordert. Bij achteroverbuiging van het hoofd, wordt ook de schildklier gestimuleerd.

Door de compressie in de onderrug worden de blaas- en niermeridiaan gestimuleerd in deze houding. De houding activeert ook de maag- en miltmeridiaan, die door de bovenkant van de benen lopen. Tot slot worden de bijnieren worden in deze houding gestimuleerd. De Seal is daarom een geschikte houding om stress en vermoeidheid tegen te gaan.

cobra
Zo kom je in Seal

  • Kom op je buik liggen, duw het bekken in de grond terwijl je je bovenlichaam langzaam omhoog brengt en op de ellebogen komt.
  • Je ellebogen zijn onder de schouders en parallel aan elkaar. De palmen zijn naar beneden. Deze variatie van de houding wordt ook wel de Sfinx genoemd.
  • Voelt het goed om dieper te gaan, plaats dan de handen aan de zijkanten van de mat en strek de armen.
  • Op een inademing loop je de handen richting het lichaam en til je de borst op. De schouders blijven ontspannen, maar de buikspieren zijn actief.
  • Blijf gedurende 1 minuut in de Seal. In de Sfinx kun je langer blijven.

De houding aanpassen

Bij rugklachten is het beter om te kiezen voor een aangepaste versie van de Seal, zoals de Sfinx.

De druk op het schaambeen kan worden verminderd door een deken onder het schaambeen te plaatsen.

Yoga voor beginners

Online training
  • Leer de basis in 14 videolessen
  • Beheers de belangrijkste yogahoudingen
  • Word leniger, ontspannen en kom in balans
bekijk de training
 

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka