Tijger Tijger

Tijger

Vyaghrasana

De Sanskriet naam voor de Tijger is Vyaghrasana, afgeleid van de woorden Vyaghra (tijger) en Asana (houding). In deze simpele yogahouding wordt namelijk de strekkende beweging van een tijger nagebootst.

Het effect van de Tijger

De Tijger is een milde achteroverbuiging die de ruggengraat en rugspieren opwarmt en versterkt. Daarom kan deze houding aan het begin van de dag of het begin van je practice worden gedaan als warming-up. Deze oefening versterkt ook de beenspieren, core, nek en schouders, terwijl de voorkant van het lichaam en het hart worden geopend. De Tijger stimuleert het zenuwstelsel, het lymfatische stelsel, het spijsverteringsstelsel en de voortplantingsorganen en geeft nieuwe energie.

Zo beoefen je de Tijger

  • Kom in de Kathouding, met het hoofd omhoog en de rug recht.
  • Duw je rechterbeen krachtig naar achteren en omhoog, en adem tegelijkertijd krachtig uit via de neus. Trek je navel krachtig naar binnen, om de diepe buikspieren te activeren.
  • Adem vervolgens krachtig in via de neus, maak de rug bol en breng je knie richting je borst. Trek je kin in, en breng je neus richting je knie.
  • Herhaal deze beweging 10 à 15 keer, of zo vaak als prettig voelt.
  • Breng de rechterknie terug naar de mat en ontspan in de Kindhouding met gesloten ogen. Neem het effect van de oefening waar.
  • Wissel vervolgens van kant.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig met rug-, knie- of heupblessures. Vraag bij twijfel altijd een ervaren docent om advies.

Als je gevoelige knieën hebt, kun je de deze houding aanpassen door een dekentje onder de knieën te plaatsen. Dit verlicht eventuele druk, zodat je de houding meer ontspannen kunt uitvoeren.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief