houding

Dragonfly (Yin)

Yin yogahouding

Het effect van Dragonfly


De Dragonfly, ook wel bekend als ‘Straddle’, is een houding die onder andere in de Yin yoga wordt gebruikt. Hier beschrijven we de houding dan ook volgens de Yin traditie. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. En typerend voor Yin yoga is dat je langer in een houding blijft, zo kan  levensenergie beter gaan stromen via een netwerk van energie kanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke houding werkt op één of meer meridianen, een kennis die komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Bij deze zittende vooroverbuiging ontstaat er een opening in je de heupen, liezen en aan de achterkant van de dijbenen. Het geeft ook een opening aan de binnenkant van de knieën. En stimuleert bij vrouwen ook nog eens de eierstokken.

Op welke meridianen werkt Dragonfly?

Vooral de lever-, blaas-, en milt meridiaan. Deze werken stimulerend op het lichaam en geven energie.

 

Dragonfly (Yin)

Zo kom je in Dragonfly

    • Kom zitten in spreidzit en breng je benen zo wijd als mogelijk voor jou.
    • Kantel het bekken zodat je lichaam vanzelf wat naar voren komt. Kom nu helemaal voorover, zo ver als goed voelt en strek de armen voor je uit, of kom met ellebogen op een blog of handen onder de kin. Voel wat goed voelt voor jouw lichaam zodat je even in de houding kunt blijven.
    • Blijf 3 tot 10 minuten in de houding.

Dragonfly: wanneer aanpassen of oppassen?

Als je moeite hebt om naar voren te komen, dan kun je op een kussentje of deken zitten om de de heupen wat makkelijker te kantelen.

Bij pijn of blessures aan knieen of onderbenen, buig je benen dan licht en ondersteun deze evenbtueel met een dekenrolletje.

 

 

 

Yoga voor beginners

De basis voor iedere yogi

  • Artboard 1Leer de basis in 14 videolessen
  • Artboard 1De belangrijkste yogahoudingen
  • Artboard 1Inclusief 3 maanden Yogatv

bekijk de training
Nu
€ 99,-

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka