Zittende Twist (Torsie) Zittende Twist (Torsie)

Zittende Twist (Torsie)

Ardha Matsyendrasana

De Zittende Twist wordt ook wel de Halve Meester van de Vissenhouding genoemd, afgeleid van de Sanskriet woorden Ardha (half), Matsya (vissen), Indra (heer of meester) en Asana (houding).

Het effect van de Zittende Twist

De Zittende Twist stimuleert de lever en de nieren en stretcht de rug, schouders, heupen en nek. Door de draaiing van de ruggengraat worden de spieren en gewrichten in de rug flexibeler. De houding stimuleert het derde Chakra, de Zonnevlecht, en heeft daarom effect op het functioneren van de maag, galblaas, lever, milt en pancreas.

De compressie die in deze houding in de buikorganen ontstaat, heeft een ontgiftende werking en stookt het spijsverteringsvuurtje op. Bovendien zorgt de Zittende Twist voor een betere doorbloeding van het bekkenbodemgebied.

Deze houding wordt vaak aan het einde van een les gedaan, om spanning van voor- en achteroverbuigingen los te laten.

Zo doe je de Zittende Twist

  • Begin zittend in de Stokhouding met de handen op de grond.
  • Buig het linkerbeen en breng de hiel van je linkervoet naar je rechterheup. Beide zitbotjes drukken stevig in de grond en de rug is lang.
  • Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, zodat de rechtervoet tegen de buitenkant van het linkerbovenbeen rust, ter hoogte van de knie. De rechterknie wijst omhoog.
  • Plaats je rechterhand achter je op de grond en reik de linkerhand omhoog op een inademing.
  • Breng nu de linker elleboog naar de buitenkant van de rechterknie.
  • Op een uitademing draai je naar rechts. Kijk over je rechterschouder en probeer op elke uitademing iets verder te draaien.
  • Blijf 1-3 minuten in de houding, of zo lang als comfortabel voelt.
  • Op een inademing draai je terug naar het midden. Herhaal de oefening aan de andere kant.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig bij rugblessures. Voer de houding alleen uit met een ervaren leraar.

Wanner het lastig is de benen over elkaar te brengen, houd dan het onderste been gestrekt. Met deze aanpassing ervaar je nog steeds het volledige effect van de houding.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief