Yoga oefeningen die je onopgemerkt kunt doen in stressvolle situaties

  • Leestijd: 2 minuten
  • Saskia Grootegoed

Heb jij een vraag over yogafilosofie, asana’s of pranayama? Vragen van lezers worden behandeld door ons panel. Dit keer: ‘Wat voor oefeningen zou ik onopgemerkt kunnen doen bij stressvolle situaties, zoals tijdens het presenteren voor een grote groep?’ Docent Hatha yoga en meditatie en acupuncturist George Langenberg weet raad.

stressvolle-situaties

Stressvolle situaties

‘Je kunt jezelf op zo’n moment in het nu brengen, bijvoorbeeld door je aandacht naar je voeten te sturen en te bedenken welke kleur sokken je ook alweer aanhebt. Met een paar mindvolle adem­halingen check je in bij jezelf. Accepteer de prikkels en tintelingen in je lichaam en maak ruimte voor alle gedachten en emoties die zich aan­dienen. In gedachten kun je een mantra herhalen, zodat je weggaat van die spanning brengende gedachten.

Mentaal verbetert een mantra onze geheugenkracht en de focus. Fysiek brengt het ontspanning omdat het je hartslag omlaagbrengt. Spiritueel verlost een mantra je van karma en brengt je inzicht en wijsheid (jnana). Handig op jouw pad tot zelfrealisatie. Voorbeelden van mantra’s die ons kunnen kalmeren: de constante herhaling van de klank OM. Of het aanroepen van Ganesha: OM Gam Ganapatayae Namah, om obstakels uit de weg te ruimen. Of deze: Lokah Samastah Sukhino Bhavantu, voor compassie.’

Yoga oefeningen die helpen in stressvolle situaties


Yoga oefening voor stressvolle situaties: ‘Bewust staan’


Yoga oefeningen tegen stress: ‘Mindful Hatha yoga’


Yoga oefening voor een druk hoofd: ‘Zing je geest zuiver’


 


Delen via:
11 november 2020 | Laatst gewijzigd op 12 november 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief