Japa-oefening voor een zuivere geest

  • Leestijd: 5 minuten
  • Hidde Tangerman

Mantra’s zijn geluidsmeditaties om je lichaam én geest te zuiveren. De Indiase spirituele leraar Sri Chinmoy leert je de OM-mantra met deze japa-oefening: laat je meevoeren op de kosmische klanken van OM en kom weer in balans. Deze oefening is ideaal voor wanneer je je rusteloos voelt en niet zo in je kracht staat. 

Japa-oefening om je lichaam en geest te zuiveren

japa oefening

‘Zuiverheid is het gevoel dat er zich in de dieptes van je hart een levend altaar bevindt,’ schreef Sri Chinmoy (1931-2007). Volgens de Indiase spirituele leraar is een zuivere geest in een zuiver lichaam het fundament voor innerlijke rust en onvoorwaardelijke liefde. Je krijgt er een gevoel van één zijn met de kosmos door; de perfecte basis om verder te kunnen groeien. Zuiverheid (saucha) is in het hindoeïsme een van de vijf niyama’s – voorschriften voor je individuele discipline – die je op je yogapad tegenkomt.

Een mooi streven natuurlijk, maar hoe doe je dat? Om zuiverheid te bereiken, ontwikkelde Sri Chinmoy een eenvoudige maar heel krachtige oefening die is gebaseerd op het herhalen van de mantra OM (spreek uit als ‘oom’, ook wel geschreven als AUM). Deze mantra is veruit de bekendste en geliefdste en wordt door de hindoes liefkozend ‘de moeder van alle mantra’s’ genoemd. De bedoeling is dat je de mantra vele malen achter elkaar chant: japa noemen de Hindoes deze ‘techniek van het herhalen’ in het Sanskriet. Japa heeft een helend effect op lichaam en geest en het reinigt de nadi’s, de spirituele zenuwbanen, om de levensenergie (prana) te laten stromen.

Lees ook: het geheim om je geest rustig te krijgen: mantra’s

Deze mantra wordt liefkozend ‘de moeder van alle mantra’s’ genoemd.

De kracht van japa

Waarom is juist een japa-oefening van de OM-mantra zo krachtig? OM is gebaseerd op één enkele woordklank en heeft geen letterlijke betekenis. Maar elke afzonderlijke letter staat volgens de hindoes wél voor een bepaald aspect van het goddelijke. OM wordt ook wel als ‘aum’ geschreven.

De A staat daarbij voor Brahma, de schepper van het universum in het hindoeïsme. De U staat voor Vishnu, die de schepping in stand houdt. De M staat voor Shiva, die de vernietigende en/of transformerende krachten representeert. Zo staat OM voor de gehele schepping. Sri Chinmoy: ‘OM is het spontane kosmische ritme waarmee God het universum omarmt.’ Met deze oefening, die je gedurende twee weken elke dag een kwartier tot een halfuur doet, kom je ermee in contact.


Mediteren met een mala

Een mala of kralensnoer helpt je om de tel bij te houden tijdens het chanten van een mantra. Leg de mala over je middelvinger (niet je wijsvinger, deze vertegenwoordigt het ego) en ga bij elke herhaling van de mantra met je duim naar de volgende kraal. Je begint met de kraal naast de grote ‘goeroe-kraal’.

Na het zeggen van de mantra zet je je duim op de volgende kraal en zo verder totdat je de goeroe-kraal weer bereikt. Dit is het moment voor reflectie, waarna je de mala omdraait en in tegengestelde richting weer verder gaat. Je gaat dus niet over de goeroe-kraal heen: dit is het begin- en eindpunt.


Japa-oefening

Japa-oefening van twee weken voor zuiverheid en innerlijke rust.

1. Van 50 naar 120 OM’s – en weer terug

Begin de eerste dag met het chanten van 50 keer OM. Je kunt dit bijvoorbeeld vóór of na je practice doen. Elke volgende dag chant je er tien extra, totdat je een week later op 120 OM’s zit. Als je bij 120 bent, doe je elke volgende dag tien OM’s minder (110, 100, 90, etc.), totdat je twee weken na de start weer op 50 uitkomt.

2 . Tellen

Tijdens het chanten kun je de tel bijhouden door de cijfers te visualiseren, een mala te gebruiken of met je duim je vingerkootjes van dezelfde hand te tellen. Door het tellen blijf je gefocust. Het is niet erg als je de tel kwijtraakt, ga dan met een aannemelijk getal verder.

3. Hart, keel en derde oog

Je kunt de OM-klank onderverdelen in een ‘Oh’, ‘Oe’ en ‘M’ klank. Begin met ‘Oh’ en voel de klank resoneren in het midden van je borstkas, bij je hart-chakra. Ga daar naar ‘Oe’ en voel die klank in je lichaam ter hoogte van je strottenhoofd, bij je keelchakra. Eindig met ‘M’ en probeer die klank te voelen tussen en iets boven je wenkbrauwen, bij je ‘derde oog’. Neem de tijd voor elke OM en probeer de ‘M’ twee tot drie keer langer aan te houden dan de ‘Oh’ en ‘Oe’ samen.

4. Effecten

Een japa-oefening is de spirituele versie van een cleanse of vastendieet. Het is heel normaal als je in de twee weken die de oefening in beslag neemt wat meer stress of spanning ervaart. Het betekent dat je innerlijke rommel aan het opruimen bent. Aan het einde is je energiesysteem weer brandschoon!

Illustratie: Deborah van der Schaaf, bron mala-meditatie: Malaspirit

Delen via:
31 maart 2020 | Laatst gewijzigd op 12 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief