Wat betekent ‘Om Namah Shivaya’ eigenlijk?

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marianne ter Mors

In de yogales wordt vaak gebruikgemaakt van mantra’s om de geest rustig te krijgen, bijvoorbeeld door ‘Om Namah Shivaya’ te chanten. Werken met een mantra kan in het begin even raar zijn. Als je woorden die je niet begrijpt en soms zelfs nauwelijks kunt uitspreken, hardop gaat zingen of zacht in jezelf gaat herhalen, dan is die yogagekte je nu misschien wel echt naar het hoofd gestegen! Mantraleraar Mark Citroen legt uit wat ‘Om Namah Shivaya’ eigenlijk betekent. 

Om Namah Shivaya betekent: Ik buig voor Shiva, de kracht in mij die helpt los te laten, die mij het vergankelijke van alles laat doorzien en me doet realiseren wat mijn ware natuur is.

Maak ruimte voor het nieuwe

Elke mantra verwijst naar krachten in jezelf. Door het zingen van een specifieke mantra kun je die krachten versterken. Shiva maakt deel uit van de zogenoemde Trimurti, de drie hoofdgoden in het hindoeïsme. Brahma is de scheppende kracht, Vishnu de onderhoudende en Shiva de vernietigende. Alles wat ooit is gecreëerd, blijft een tijdje en verdwijnt dan weer. Met zijn vernietigende kracht maakt Shiva ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe aspecten in je leven.

Een oefening in loslaten

Het thema van deze mantra is dan ook: loslaten van het oude. Veel mensen hebben moeite om los te laten, relaties of mensen bijvoorbeeld, of voorwerpen, gevoelens, posities en opvattingen. Stel, je voelt je steeds minder op je gemak bij een bepaalde vriend. Je merkt dat jullie elkaar niet meer begrijpen en inspireren, maar je voelt ook die vertrouwdheid. Hoe ga je hiermee om? Shiva gaat over loslaten van datgene wat je belemmert en wat niet meer bij je hoort. De Shiva mantra is daarom ook een heel krachtige mantra als je bent vastgelopen in je leven en een nieuwe stap wilt zetten.’


Zo oefen je met de Shiva-mantra

Wanneer je begint met de Shiva mantra kun je hem bijvoorbeeld vijf minuten ’s morgens vóór het ontbijt doen. Dit kun je langzaam uitbouwen naar tien minuten in week drie tot een kwartier in week zeven. Langer dan een kwartier met deze mantra oefenen is niet nodig.

  1. Ga zitten in een comfortabele meditatiehouding. Zorg dat je goed rechtop zit.
  2. Adem 2 minuten langzaam in en uit. Laat op elke uitademing nog wat meer spanning los.
  3. Herhaal dan in jezelf zo’n 5-15 minuten de mantra ‘Om Namah Shivaya’. Merk je dat je bent afgedwaald, keer dan met een glimlach terug naar je mantra.
  4. Adem nog 5 minuten langzaam in en uit en laat je aandacht steeds ruimer worden.
  5. Voel wat de mantra heeft gedaan in je lichaam. Als je daar behoefte 
aan hebt, kun je nog een paar minuten in Savasana liggen.

Werk jij wel eens met mantra’s?

Illustratie: Bodil Jane

Delen via:
28 juni 2019 | Laatst gewijzigd op 10 oktober 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief