Hoogsensitief? Zet de wereld even uit met yoga

  • Leestijd: 5 minuten
  • Saskia Grootegoed

Als je hoogsensitief bent, ervaar je de wereld heftiger dan de meeste mensen. Geluiden komen harder binnen, je proeft beter, ziet allerlei details en je neemt emoties van anderen over. Al die prikkels kunnen je uit balans brengen. Met deze houdingen help je je overprikkelde lichaam en geest weer in evenwicht te brengen.

Ben jij zo iemand die altijd als eerste merkt dat ergens een apparaat staat te piepen? En die zich ergert aan de radio die net iets te hard staat? Of die het liefdesverdriet van een ander in haar eigen lijf voelt? Moet je dagen bijkomen van een gezellig feestje? Dan kan het zijn dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een persoonlijkheidseigenschap die bij ongeveer één op de vijf mensen voorkomt. 

Gevoelig gen

Wetenschappers toonden aan dat sommige mensen een gen hebben dat hen gevoeliger maakt voor omgevingsprikkels. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren de wereld intenser dan anderen. Hun brein heeft daarom meer tijd nodig om informatie te verwerken en te herstellen van prikkels. Ook in de dierenwereld komt hoogsensitiviteit voor. Een deel van de kudde is waakzamer op gevaar dan de rest. Hooggevoelige dieren staan een beetje meer ‘aan’, zodat ze de groep kunnen behoeden voor gevaar. Bij mensen lijkt iets soortgelijks aan de hand te zijn. 

Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor wat er om hen heen gebeurt, hebben meer oog voor detail en zijn empathischer dan anderen. Dat klinkt mooi, maar kan ook nadelen hebben. Het maakt namelijk ook hooggevoelig voor stress en burn-outklachten. 

Niet iedereen met dit soort klachten is hoogsensitief, trouwens. Te volle agenda’s en smartphones die de hele dag om aandacht vragen, kunnen het sympathisch zenuwstelsel (het actieve deel) zo erg belasten dat terugschakelen naar ontspanning lastig wordt. Door yoga te doen die focust op ontprikkelen, breng je je zenuwstelsel weer tot rust. Met deze serie neem je even een time-out. Zo kun je weer terugschakelen naar de ­ontspanningsmodus; je gaat eigenlijk van de fight & flight-modus naar rest & digest. Je laadt op en gunt jezelf alle ruimte die nodig is voor herstel. 

5 houdingen voor mensen die hoogsensitief zijn

Kies een rustig moment waarop je de zeven oefeningen achter elkaar kunt doen. Maak er een lekker me-time-moment van – steek wat kaarsjes aan en zet ontspannende muziek op. Ervaar welk effect de oefeningen op je hebben. Daarna kun je er dagelijks een (of een aantal) uitkiezen om dat ontspannen gevoel vast te houden.

1. Visualisatie 

Als alles wat op je af komt je raakt, kan het goed zijn om wat meer afstand te scheppen tussen jezelf en de buitenwereld. Met deze visualisatieoefening creëer je een beschermende laag rondom jezelf. 

  1. Ga zitten in een comfortabele houding, sluit je ogen en stel je voor dat je vanuit je derde oog (het punt tussen je wenkbrauwen) een zachte, beschermende cocon om jezelf heen spint. 
  2. Visualiseer een dunne laag rondom je hele lichaam, ook boven, onder en achter je. 
  3. Je kunt je beschermlaag in gedachten een kleur geven die je prettig vindt. 
  4. Doe deze oefening ook eens gedurende de dag en voel hoe je zo gemakkelijk ruimte voor jezelf maakt. 

2. Hoofdmassage

Deze hoofdmassage geeft rust als de hersenen veel te verwerken hebben. De zachte aanrakingen geven de geest een signaal om het wat kalmer aan te doen. 

  1. Begin met het bekloppen van je hele hoofd, met uitzondering van je gezicht. 
  2. Klop met je vingertoppen, niet te hard maar ook niet te zacht. 
  3. Strijk met je vingers de spanning uit je gezicht. Begin in het midden van je gezicht en beweeg naar de zijkant toe. 
  4. Masseer dan zachtjes je voorhoofd, je slapen, je wangen en ten slotte je kin. 

Met deze oefeningen gun je jezelf alle ruimte die nodig is voor herstel

3. Staande Vooroverbuiging

(Uttanasana)

Yogahoudingen waarbij je vooroverbuigt zijn perfect om uit de doe-modus te komen. Ze stimuleren het parasympatische deel van het zenuwstelsel, dat zorgt voor ontspanning en herstel. In deze houding keer je bijna letterlijk naar binnen. Blijf wat langer in de houding voor maximaal effect. Als je wilt, kun je tot wel vijf minuten blijven staan. 

  1. Ga op je mat staan met je voeten op heupbreedte. 
  2. Rol je rug langzaam af en pak je ellebogen vast of laat je vingers naar de vloer vallen. 
  3. Heb je last van je rug, buig je knieën dan een beetje. Probeer zo min mogelijk te bewegen en focus op je ademhaling. 
  4. Na afloop rol je jezelf weer langzaam omhoog.

4. Zijwaartse Dragonfly 

(Parsva Maksikanagasana)

In deze vooroverbuiging draai je ook nog eens je torso. Hierdoor rek je de spieren aan de zijkant van het lichaam, en die zijn belangrijk voor een goede ademhaling. Soms zijn deze spieren door stress verkrampt geraakt. Door ze weer te verlengen ondersteun je een vrijere en diepere ademhaling. 

  1. Ga op de mat zitten met je benen in een hoek van 90 graden of meer. 
  2. Buig je lichaam voorover richting de vloer, laat eventueel je bovenlichaam op een kussen rusten. 
  3. Na een minuut beweeg je je torso (zo nodig met kussen en al) een stukje naar links. Blijf omlaagkijken en focus op de rek aan de rechterkant van je torso. 
  4. Doe hetzelfde naar de andere kant. 

5. Meditatie op de lage buik

Als we te veel in de actiemodus staan en te weinig rust nemen, verbranden we onze energie te hard. In dat geval is het goed om te leren hoe je beter met je energievoorraad om kunt gaan. 

  1. Ga in de Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana) op de mat liggen. 
  2. Plaats je handpalmen op je onderbuik. 
  3. Sluit je ogen en adem bewust naar je handen toe. Voel de beweging van de ademhaling in je buik en hoe je handen langzaam warm worden. 
  4. Stel je energievoorraad voor als een zacht brandend haardvuurtje in de buik, dat nooit uitdooft. De warmte die het je geeft is meer dan voldoende voor de hele dag.

Beeld: Hanke Arkenbout, model: Dolly Heuveling van Beek, Dolly.nl, styling: Annemieke Paarlberg, visagie: Clayton Leslie

Delen via:
22 december 2020 | Laatst gewijzigd op 13 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief