Mediteren met versterkende mudra’s

 • Leestijd: 2 minuten
 • Maartje Verhoeven

Handgebaren tijdens meditatie, ze kunnen wonderen verrichten. De zogenaamde mudra’s – een houding van de hand – kunnen oefeningen en meditaties namelijk versterken. Dit komt doordat de vingers verschillende delen van ons lichaam vertegenwoordigen, zowel fysiek als mentaal én energetisch. Wanneer je de vingers tegen elkaar drukt, worden de subtiele energiekanalen (meridianen) die door de vingers lopen geactiveerd, zodat energie vrij door het lichaam kan stromen. Zo kunnen de juiste mudra’s meditaties krachtiger maken.

mudra's

Er bestaan vele mudra’s om je meditatie te verdiepen. Wij delen drie houdingen van de handen die je meditatie versterken en helpen om meer bewustzijn, compassie en rust te ontwikkelen.

Mudra’s voor meditatie

 1. Chin Mudra – het gebaar van bewustzijn
  De duim staat voor het element ether: leegte, wijsheid en hoger bewustzijn. De wijsvinger symboliseert het element lucht: activiteit, het hart en de longen en het individuele bewustzijn.
  Wanneer de top van de duim (wijsheid) heerst over de wijsvinger (individualiteit), kun je in contact komen met het (hoger) bewustzijn. Met andere woorden: je wordt een objectief waarnemer van jezelf.
 2. Hridaya Mudra – het gebaar van het hart
  De ringvinger vertegenwoordigt het element water: ontvankelijkheid, emoties en het bekkengebied. De middelvinger staat voor vuur: spijsvertering, wilskracht en ego. Door het samenvoegen van de toppen van de ringvinger (emotie) en de middelvinger (ego) met de duim (wijsheid) kunnen emoties worden losgelaten. Emoties worden vaak door het ego vastgehouden en in het lichaam opgeslagen. Dit blokkeert de energie. Wanneer emoties in het licht van de wijsheid verschijnen, kan het ego ze laten gaan.
 3. Yoni Mudra – het gebaar van de bron
  Deze handhouding helpt bij het in balans brengen van de rechter- en linkerhersenhelft. De linkerhand vertegenwoordigt namelijk de maan (vrouwelijk), de rechterhand de zon (mannelijk). Yoni betekent in het Sanskriet ‘baarmoeder’ of ‘bron’. Deze mudra geeft letterlijk en figuurlijk uitdrukking aan de vereniging van mannelijke en vrouwelijke energieën.

 

 

 

Delen via:
22 oktober 2017 | Laatst gewijzigd op 31 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief