Dru yoga Dru yoga

Dru yoga

Dru yoga, wat is het en waar komt het vandaan? Deze yogastijl wordt ook wel ‘De yoga van het hart’ genoemd. Dru is een stroming die niet onbesproken is, maar die in de kern draait om leven vanuit de liefdevolle rust in jezelf.

Wat is Dru yoga en waar komt het vandaan? In dit artikel lees je er alles over.

Emoties loslaten met Dru yoga

Dru yoga besteedt veel aandacht aan het gemakkelijker omgaan met emoties. Als je je gevoelens beter weet te hanteren, ben je meer de baas over je leven. Dan laat je je minder afleiden en kun je je energie gebruiken voor de doelen die je jezelf stelt. Emoties als verdriet of boosheid loslaten gebeurt met series oefeningen die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Dit zijn zachte strekoefeningen, draaiingen en buigingen die spanningen uit gewrichten en spieren doen wegstromen. Vaak worden daarbij ook visualisaties en affirmaties gebruikt om de emotionele blokkades los te laten.

Meer dan asana’s

Dru yoga wordt in de jaren zestig in het Westen toegankelijk gemaakt door het Indiase echtpaar Chagganbhai en Ecchaben Patel. Zij zijn actief in de vredesbeweging van Gandhi en leven vanuit zijn gedachtegoed, in dienstbaarheid, vriendelijkheid en compassie. Daarnaast hebben ze kennis van Dru yoga, een leer die mondeling van leraar op leerling wordt overgedragen.

Het gaat de Patels niet om de asana’s, maar meer om een liefdevolle, daadkrachtige en pure manier van leven. Nanna Coppens vertelt: ‘Als je bij hen thuis kwam, ging je de deur niet weer uit zonder te hebben gegeten. En dat was dan niet zomaar een hapje, maar een maaltijd waarbij was gebeden voor je welzijn.’

De Patels brengen hun kennis over op hun zoon Mansukh, die de leer van Dru yoga wereldwijd zal verspreiden. Met vier van zijn medestudenten richt hij in 1978 de Life Foundation op, om de wereld een stukje beter te maken.

dru 3 1200

De organisatie begint met yoga- en meditatielessen in een huisje in Bangor, Noord-Wales. Al snel zijn de lessen een succes. Het huisje wordt ingeruild voor het voormalige motel Snowdon Lodge in Wales, dat meer mogelijkheden voor cursussen biedt. Hier is de organisatie nog steeds gehuisvest, tegenwoordig onder de naam Dru Worldwide.

Mansukh wordt in de jaren tachtig en negentig het gezicht van de Life Foundation. Door zijn sobere manier van leven, geïnspireerd door Gandhi en Franciscus van Assisi, wordt hij als een goeroe gezien. Hij treedt steeds vaker op in de media en komt bijvoorbeeld op de Nederlandse televisie met een serie over de Bhagavad Gita, een heilig hindoeïstisch boek over het vinden van God.

Vooral in de jaren negentig is er veel media-aandacht, wanneer de Life Foundation projecten organiseert zoals vredeswandelingen en de Wereldvredesvlam: in 1999 wordt uit elk continent een vlam overgevlogen naar Snowdon Lodge, waar de vlammen samen een nieuwe vlam vormen, als teken van hoop. De vredesvlam gaat daarna de wereld in en wordt ontvangen door diverse wereldleiders. De vlam brandt nu permanent op verschillende locaties, waaronder het Vredespaleis in Den Haag.

dru 1 1200

Dru yoga: de yoga van het hart

Dru yoga legt een groot accent op de stilte in jezelf, wat ook in de naam schuilt: Dhruva Nakshatra betekent poolster in het Sanskriet. Zoals deze ster een vast punt aan de hemel is, verwijst zij binnen Dru yoga naar een vast innerlijk concentratiepunt.

Dhruva betekent stil en onveranderlijk. Alles om je heen is continu in beweging, maar in het centrum is rust. Nanna Coppens legt het beeldend uit: ‘Het Dru gevoel is dat je even niets hoeft. Je voelt dat het goed is om in het hier en nu te zijn, zonder dat er iets veranderd hoeft te worden. Vergelijk het maar met het gevoel dat je hebt als je een mooie zonsondergang ziet. Op zo’n moment bén je alleen maar en wil je even niets anders.’

Dit gevoel van kalmte, acceptatie en gelukzaligheid vind je in je hart. Niet voor niets wordt Dru yoga ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. André Hartwich, Dru meditatieleraar: ‘Door meer vanuit het hart te leven, komt een energie vrij die je dichter bij de essentie brengt. Zelf ervaar ik dat ik dingen meer zie zoals ze zijn, in plaats van zoals ik denk dat ze zijn. En doordat ik me meer verbonden voel met anderen, veranderen mijn prioriteiten. Ik wil echt een bijdrage leveren aan het leven van anderen.’

Typisch voor Dru yoga zijn de rustige, zachte bewegingen in de houdingen. Kalme bewegingen roepen weinig weerstand op en zorgen dat je spanning kunt loslaten. Veel houdingen binnen Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s. De aanpassing zit ‘m vaak in extra ontspanning en beweging tijdens de houding. De Boom (Vrksasana) wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een armbeweging waarbij de armen ontspannen rondgaan.

Een ander uitgangspunt is dat je energie beter gaat stromen wanneer je de gewrichten ontspant en je niets overstrekt. Als je bijvoorbeeld je armen zijwaarts strekt, maar net iets te ver naar achteren, creëer je in de schouders spanning die zich vastzet. Volgens de Dru filosofie komt dankzij de zachtheid van de bewegingen meer energie in het lichaam vrij en kan deze vrijelijk stromen.

Emergis; yoga; 2015; herstelacademie;

Het doel van Dru yoga

Het doel van Dru yoga is dat je je leven beter kunt managen. Yoga kun je zien als een oefenterrein voor het dagelijkse leven. Als je bijvoorbeeld zachter en rustiger leert bewegen, kun je milder naar jezelf worden en daarmee ook naar anderen.

Erik van Velzen, Dru yogaleraar en docent op de lerarenopleiding in Nederland, noemt Dru yoga ook wel ‘werken aan jezelf in het voordeel van iedereen, want anderen zien en voelen zulke veranderingen bij jou.’ Veel Dru yogi’s zeggen dat ze sensitiever, bewuster en zelfverzekerder worden. Van Velzen: ‘Zelf laat ik bijvoorbeeld meer van mezelf zien. Waar ik in het verleden twijfelde of ik dat wel durfde, is het nu een vanzelfsprekendheid. Hierdoor zijn mijn vriendschappen veel opener geworden.’

Je leven verandert zodra je aandachtiger leeft. Door steeds meer Dru momenten te ervaren wordt het makkelijker om deze aandachtige momenten op te roepen. Eerst misschien alleen in de lessen, uiteindelijk in je dagelijkse leven. ‘En zodra de effecten merkbaar worden’, zegt Van Velzen, ‘kunnen de omstandigheden hetzelfde zijn, maar je ervaring is anders doordat je in het moment leeft. Dan is geen kopje koffie nog hetzelfde.’

Yogatv nu de eerste 14 dagen gratis

  • Meer dan 250 yoga- en meditatielessen voor elk niveau
  • Elke week nieuwe lessen van de beste inter(nationale) docenten
  • Al vanaf 5 euro per maand onbeperkt toegang

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief