Swan (Yin) Swan (Yin)

Swan (Yin)

Ardha Kapotasana

De Swan is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Swan

De Swan is een actievere versie van de Sleeping Swan. Deze houding opent de heup en stretcht de heupflexoren en quadriceps.

In deze houding worden de lever- en de niermeridiaan gestimuleerd, die door de binnenkant van de liezen lopen. Ook de maag- en miltmeridiaan aan de bovenkant van het been en de galblaasmeridiaan aan de buitenkant van het been worden gestimuleerd. Deze houding heeft daarom zowel invloed op je energiepeil en als op je emotionele balans. Yin yogahoudingen werken op de diepere weefsels, daarom is het mogelijk dat emoties als angst, woede of verdriet aan de oppervlakte komen. Adem diep in en laat de emoties los op de uitademing.

Swan (Yin)

Zo kom je in Swan

  • Kom op handen en knieën.
  • Breng de rechterbeen gebogen naar voren tot je rechterhiel vóór je linkerlies ligt.
  • Je linkerbeen strek je naar achteren, met de wreef tegen de grond.
  • Houd je gewicht verdeeld tussen je heupen.
  • Flex de voorste voet en strek je borst en je armen op een inademing omhoog.
  • Blijf 1 tot 3 minuten in de houding en wissel van kant.

De houding aanpassen

Sla deze houding over bij knieblessures. Een alternatief voor deze houding is Eye of the Needle.

Om de houding intensiever te maken, breng je het voorste been verder van je af, zodat deze paralel is met de voorkant van de mat.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief