Sleeping Swan (Yin) Sleeping Swan (Yin)

Sleeping Swan (Yin)

Ardha Kapotasana

Sleeping Swan is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Sleeping Swan

Sleeping Swan opent de heup en stretcht de heupflexoren en quadriceps en de diepe bilspier. Het accent ligt op het bekken, zodat je aardt en spanningen loslaat.

In deze houding worden de lever- en de niermeridiaan gestimuleerd, die door de binnenkant van de liezen lopen. Ook de maag- en miltmeridiaan aan de bovenkant van het been en de galblaasmeridiaan aan de buitenkant van het been worden gestimuleerd. Deze houding heeft daarom invloed op je energiepeil en op je emotionele balans. Yin yogahoudingen werken op de diepere weefsels, daarom is het mogelijk dat emoties als angst, woede of verdriet aan de oppervlakte komen. Adem diep in en laat de emoties los op de uitademing.

Sleeping Swan (Yin)

Zo kom je in Sleeping Swan

  • Kom op handen en knieën.
  • Breng je rechterbeen gebogen naar voren tot je rechterhiel vóór je linkerlies ligt.
  • Je linkerbeen strek je naar achteren, met de wreef tegen de grond.
  • Houd je gewicht verdeeld tussen je heupen.
  • Flex de voorste voet en breng het bovenlichaam op een uitademing langzaam naar de grond. Je kunt ook rusten op de ellebogen of op een blok.
  • Blijf 1 tot 3 minuten in de houding en wissel van kant.

De houding aanpassen

Sla deze houding over bij knieblessures. Een alternatief voor deze houding is Eye of the Needle.

Om de knie te beschermen, kun je het beste de voet geflext houden voordat je voorover buigt.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief