nietgratis
Mantra tegen een gebroken hart

Mantra tegen een gebroken hart

1.487 weergaven
Bewaar als favoriet

Het kneuzen of breken van harten is helaas iets wat bij het leven hoort, weet mantrazangeres Hédi Carlee (voorheen Charlie Dée) als geen ander. Toen de favoriete juf van haar zoontje vertelde over haar gebroken hart, pakte Hédi haar gitaar en zong ze de mantra “Guru Ram Das”, voor het gebroken hart van de juf en voor haar eigen hart. Lees haar prachtige verhaal en luister naar de mantra. 

Gebroken hart

‘Elke dag stond ze daar in de deuropening. De absolute lievelingsjuf van mijn zoontje. Tegen de zestig, in alle opzichten stevig, hip (bijna dagelijks vroeg ik haar ‘waar heb je die jurk, broek, bril gekocht?) en met de gave dwars door de ziel van mijn kind heen te kijken. Deze vrouw, die elk kind letterlijk met de armen wijd open ontvangt en ze steevast elke ochtend aan haar volle boezem drukt, zorgde ervoor dat mijn zoon aan het einde van het jaar huilend aan zijn eerste dag van de zomervakantie begon. Snotterend proestte hij op mijn ‘wat is er schatje’ uit dat hij Juf zo vreselijk zou gaan missen… Als antwoord op zijn tranen stuurde Juf hem die zomer lieve kaartjes.

Het kneuzen of breken van harten is helaas iets wat bij het leven hoort

De zomer ging voorbij en in september stond Juf daar weer. Met open armen. Maar met een gebroken hart. Ik zag het meteen. ’Wat is er mis’, vroeg ik haar. Ze huilde en vertelde dat haar man na dertig jaar huwelijk bij haar weg was gegaan. Haar lieve man. Waar ze zo dol op was. Haar verdriet vulde de hele gang én mijn hart en dus huilde ik mee.

Het kneuzen of breken van harten is helaas iets wat bij het leven hoort. Het is zogezegd onvermijdelijk. Mijn god, ik heb mijn hart zo vaak en zo hard gebroken dat ik er nu, na 43 jaar het steeds opnieuw in elkaar zetten van mijn hart, moeilijk door ademhaal. Mijn hart voelt altijd als een dichte bloem. En pas als ik mijn aandacht op mijn hart richt en er doorheen adem, vouwen de blaadjes zich voorzichtig een klein beetje open.

Het verdriet van Juf liet me de dagen daarna  niet  meer los en ik besloot een mantra voor haar te zingen. En dus zocht ik naar welke mantra het gebroken hart van Juf kon helen.

Guru Ram Das – ‘The Healer Of All Hearts’

Guru Ram Das, ook wel ‘The Healer Of All Hearts’ genoemd, brengt vriendelijkheid in, en heelt het hart. ‘Gu’ betekent Donker en ‘Ru’ betekent het licht. Guru neemt ons mee vanuit het donker weer terug naar het licht. Ram Das betekent dienaar aan God, jezelf of het hart en Wahe staat voor oneindige wijsheid.

Ik pakte mijn gitaar en liet de mantra in mijn oor fluisteren dat ik een wiegelied mocht schrijven. Eentje waarin je als vanzelf je hart vasthoudt als is het een kleine baby.

Na een paar dagen mijn eigen hart gewiegd te hebben op deze mantra voelde ik ineens dat ik mijn hart terugpakte. Dat het mijn hart was. En niet van alle hartbrekende gebeurtenissen die mijn pad waren gekruist. Het is mijn hart, en ik mag en kan het helen. Net als jij en Juf.

Mijn advies over hoe deze mantra voluit te ervaren en beetje bij beetje je hart te helen? Ga lekker zitten. Kruis je benen en recht je rug. Vouw je handen over je hart, zing voor en door je hart en wiegen maar.

De tekst van de mantra

Guru Guru Wahe Guru

Guru Ram Das Guru

Je kunt de mantra vanaf vrijdag 19 maart 2021 ook beluisteren op het Spotify-account van Hédi Carlee.


Lees ook het interview met Charlie Dée in Yoga by Happinez nummer 1-2021


Meer weten over Hédi Carlee? Bekijk haar docentpagina of ga naar Hedicarlee.nl.

 

6 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief