Gedraaide Zijstrekking Gedraaide Zijstrekking

Gedraaide Zijstrekking

Parivrtta Parsvakonasana

De Sanskriet naam voor de Gedraaide Zijstrekking is Parivrtta Parsvakonasana, afgeleid van de woorden Parivrtta (gedraaid), Parsva (zij of flank), Kona (hoek) en Asana (houding). Deze houding is een variatie op de Gestrekte Hoek.

Het effect van de Gedraaide Zijstrekking

Deze houding maakt je ruggengraat flexibel en opent je borstkas. Tegelijkertijd sterkt de Gedraaide Zijstrekking je liezen, ruggengraat, borst, schouders, knieën en enkels. Ook is deze houding goed voor je spijsvertering, omdat de organen in de buik worden gestimuleerd door de draaiing. Deze houding traint je balansgevoel en je doorzettingsvermogen.

Zo kom je in de Gedraaide Zijstrekking

  • Start in de Berghouding (Tadasana).
  • Strek je armen omhoog op een inademing en buig naar voren op een uitademing.
  • Zet je rechtervoet ver naar achteren en buig de voorste knie.
  • Plaats je handen in bidpositie voor je borst en draai vanuit je rechterheup je torso naar links op de uitademing.
  • Breng je rechterelleboog naar de buitenkant van je linkerknie. Als je genoeg ruimte voelt, strek je je linkerarm over je oren en je rechterarm naar beneden. Kijk naar de bovenste hand.
  • Kom terug en herhaal de houding aan de andere kant.

De houding aanpassen

Bij rug-, knie-, enkel- of schouderblessures kun je deze houding beter overslaan. Wees ook voorzichtig als je last hebt van een hoge of lage bloeddruk of slapeloosheid. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Als je last hebt van je nek, kijk dan niet omhoog in deze houding. Houd je hoofd recht en kijk voor je.

Wil je dieper in de houding, maar kom je niet met je hand op de grond? Plaats dan een blok aan de buitenkant van je voet.

Een variatie voor gevorderden is om te ‘binden’: je linkerarm komt dan onder je rechterbeen door en je rechterarm komt achter je rug langs, waar de hand de pols van de andere hand ontmoet en vastpakt. Open vervolgens je borstkas naar voren en kijk omhoog.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief