Dangling (Yin) Dangling (Yin)

Dangling (Yin)

Uttanasana

Dangling is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Dangling

Dangling is een van de weinige staande houdingen uit de Yin traditie, maar is populair vanwege de sterk ontspannende werking. De houding werkt namelijk op het parasympathische zenuwstelsel, die zorgt voor rust en herstel. Dangling is daarmee een fijne houding om te doen wanneer je je onrustig of gespannen voelt. En kan ook helpen bij angst of depressieve gevoelens. De houding is ook effectief bij menstruatiekrampen en kan hoofdpijn verlichten.

Deze houding creëert een intense stretch aan de gehele achterkant van het lichaam en een lichte stretch in de onderrug. Ook opent Dangling de hamstrings. Daarnaast verstrekt de houding het diafragma (het middenrif).

Dankzij de intense stretch aan de achterkant van de benen stimuleert Dangling de blaasmeridiaan. De pose werkt ook op de milt, lever en nieren. Door de compressie in het maaggebied wordt de spijsvertering gestimuleerd.

Dangling (Yin)

Zo kom je in Dangling

  • Kom staan met de voeten op heupbreedte.
  • Buig langzaam voorover vanaf de heupen, de knieën gestrekt of gebogen.
  • Pak je ellebogen vast en geef het hoofd, de schouders en het bovenlichaam volledig over aan de zwaartekracht.
  • Je kunt eventueel de handen op de grond plaatsen.
  • Blijf 2 tot 3 minuten in de houding en rol op een inademing langzaam omhoog.

De houding aanpassen

Heb je rugklachten? Houd de knieën dan diep gebogen in deze houding. Laat eventueel je ellebogen rusten op je knieën.

Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je deze houding beter overslaan.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief