nietgratis
Udana Vayu

Udana Vayu

543 weergaven
Bewaar als favoriet

In deze Hatha les werk je samen met de Udana Vayu, de opwaartse energiestroom en de vierde windrichting van de Vayu’s. Je activeert de bovenste delen van je chakra’s om expressie te geven aan jezelf en verbinding te maken met je intuïtie. 

Over de vierde windrichting: de Udana Vayu

Vayu betekent letterlijk ‘wind’ in het Sanskriet. Vayu’s kunnen worden gezien als windstromingen die Prana – levensenergie – verdelen in het lichaam. Ze spelen een grote rol in onze gezondheid en in ons leven. Wanneer deze winden in harmonie samenwerken, bevorderen ze de gezondheid en de balans van zowel lichaam als geest. In yoga zijn die vijf Vayu’s (of ‘winden’): Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana. Elke Vayu heeft een fysieke locatie en een fysieke en subtiele functie. De Vayu’s zijn er om ons op meerdere niveaus van energie te voorzien en met elkaar te verbinden.

In deze les staat de Udana Vayu centraal. Udana Vayu is verantwoordelijk voor creativiteit, wilskracht en het sturen van positieve energie naar hogere chakra’s. Het stimuleert ons om uit te spreken wat in ons leeft en helpt daarbij expressief te zijn. Deze Vayu staat in verbinding met het element ruimte.

Jezelf uiten met de Udana Vayu

Hoe wil jij je verhouden tot de buitenwereld? Hoe uit je jezelf en geef jij expressie aan je lichaamstaal? Dit zijn vragen die Jolijn stelt om in contact te komen met de Udana Vayu. In deze Hatha les staat het gebied rondom de keel, nek en het derde oog centraal. Je werkt toe naar een piekhouding: de Hoofdstand. Daarmee activeer je de bovenste delen van je chakra’s en kun je de subtiele energiestroom laten doorstromen. En maak je geen zorgen: als de Hoofdstand niet in jouw practice zit op dit moment of nog wat te hoog gegrepen is, hoef je deze houding uiteraard niet te doen. Stap voor stap begeleid Jolijn je naar deze houding.

Je start de les wederom met de Udana mudra en de mantra ‘Om Mane Padme Hum’. Door het zingen van deze mantra kan je gevoelens van liefde, compassie en verbinding ervaren. Verbinding met je hogere zelf.

 

Kledingcredits: top van Calvin Klein Jeans, sportbeha en legging van Manduka

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

6 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief