Het is donker buiten. En koud. Het kan dan een flinke opgave zijn om in beweging te komen. Wél doen, want juist in de winter is yoga helend voor lichaam en geest. Dit is waarom.
De winter is het seizoen waarin je je aandacht naar binnen richt, je tempo vertraagt en dingen on hold zet. Het is belangrijk om je aan deze krachten van de natuur over te geven. Anderzijds hoeft de winter je niet te doen stageneren of lam te slaan. Beweging in juist belangrijk om je lijf en je gevoelsleven stromend te houden en de winter met open armen te ontvangen.
Soepele spieren en gewrichten
Spieren en gewrichten zijn in de winter vaak strammer. Met yoga kun je die soepel houden. Daarbij beïnvloedt de kou ook gemakkelijk je houding. Denk maar aan onze schouders die krommen om warm te blijven, of ons hoofd die we buigen om te schuilen voor de regen. Begin je yogasessie daarom met een Zonnegroet: die maakt je lichaam warm en soepel.
Probeer ook eens de Tara Pose waarbij het bloed weer door je armen stroomt. Ook een fijne oefening als je veel op de computer werkt.
Verbinding met jezelf
In de winter kun je je soms ook alleen en afgesneden van de wereld voelen. Terwijl echte verbinding met anderen een basisbehoefte is. Yoga betekent letterlijk ‘opnieuw verbinden’. In de eerste plaats om verbinding met jezelf. Alles wat je nodig hebt, is er al. Alles zit in jou. Yoga zorgt ervoor dat je weer eenheid ervaart, dat je contact maakt met diegene die je écht nodig hebt: jezelf. En juist daar ben je in de winter – de meest reflectieve periode in de cyclus – vaak naar op zoek.
Afstemmen op jezelf, op het stille en liefdevolle punt in jou dat er altijd is, dat doe je met deze houding:
Versterk je immuunsysteem
In de winter wemelt het van de potentiële ziekmakers, maar gelukkig weet ons immuunsysteem daar wel raad mee. Het is aan jou om dit slimme systeem sterk en gezond te houden. Vooral in de winter. Verwarmende oefeningen geven een boost aan het immuunsysteem. Ze versterken de longen en stimuleren het lymfesysteem om gifstoffen uit het bloed af te voeren. Dit helpt ziekmakers buiten de deur te houden.
De Gedraaide Stoel (Parivrtta Utkatasana) is een houding die gifstoffen uit de darmen helpt afvoeren. Gezonde darmen reguleren en versterken het immuunsysteem.
0 reacties
Geef je reactie