Waarom yoga in de winter extra goed is

 • Leestijd: 5 minuten
 • Yoga by Happinez

Het is donker buiten. En koud. Het kan dan een flinke opgave zijn om in beweging te komen. Wél doen, want juist in de winter is yoga helend voor lichaam en geest. Dit is waarom.

De winter is het seizoen waarin je je aandacht naar binnen richt, je tempo vertraagt en dingen on hold zet. Het is belangrijk om je aan deze krachten van de natuur over te geven. Anderzijds hoeft de winter je niet te doen stageneren of lam te slaan. Beweging in juist belangrijk om je lijf en je gevoelsleven stromend te houden en de winter met open armen te ontvangen.

Soepele spieren en gewrichten

Spieren en gewrichten zijn in de winter vaak strammer. Met yoga kun je die soepel houden. Daarbij beïnvloedt de kou ook gemakkelijk je houding. Denk maar aan onze schouders die krommen om warm te blijven, of ons hoofd die we buigen om te schuilen voor de regen. Begin je yogasessie daarom met een Zonnegroet: die maakt je lichaam warm en soepel.

Probeer ook eens de Tara Pose waarbij het bloed weer door je armen stroomt. Ook een fijne oefening als je veel op de computer werkt.

 • Ga met gebogen knieën zitten op de mat. Zet je rechtervoet iets opzij.
 • Zet eerst je vingertoppen van beide handen neer, met de handpalmen naar voren.
 • Houd het gewicht op je hielen en je zitbotten, maar leun iets naar voren, zodat je handpalmen richting of op de mat komen. Je voelt nu rek in je handen en polsen.
 • Herhaal aan de andere kant.

Verbinding met jezelf

In de winter kun je je soms ook alleen en afgesneden van de wereld voelen. Terwijl echte verbinding met anderen een basisbehoefte is. Yoga betekent letterlijk ‘opnieuw verbinden’. In de eerste plaats om verbinding met jezelf. Alles wat je nodig hebt, is er al. Alles zit in jou. Yoga zorgt ervoor dat je weer eenheid ervaart, dat je contact maakt met diegene die je écht nodig hebt: jezelf. En juist daar ben je in de winter – de meest reflectieve periode in de cyclus – vaak naar op zoek.

Afstemmen op jezelf, op het stille en liefdevolle punt in jou dat er altijd is, dat doe je met deze houding:

 • Kom liggen op je rug op de mat, je knieën tegen elkaar aan. Je voeten zijn op matbreedte.
 • Leg dan 1 hand op je buik en 1 hand op je hart. Sluit je ogen en maak bewust contact met je lichaam. Met jezelf. Met de vredige plek die jou nooit verlaat.
 • Blijf zo 1-3 minuten rustig liggen tot je merkt dat je wat meer uit je hoofd en in je lijf bent.

Versterk je immuunsysteem

In de winter wemelt het van de potentiële ziekmakers, maar gelukkig weet ons immuunsysteem daar wel raad mee. Het is aan jou om dit slimme systeem sterk en gezond te houden. Vooral in de winter. Verwarmende oefeningen geven een boost aan het immuunsysteem. Ze versterken de longen en stimuleren het lymfesysteem om gifstoffen uit het bloed af te voeren. Dit helpt ziekmakers buiten de deur te houden.

De Gedraaide Stoel (Parivrtta Utkatasana) is een houding die gifstoffen uit de darmen helpt afvoeren. Gezonde darmen reguleren en versterken het immuunsysteem.

 • Ga rechtop staan in de Berghouding (Tadasana), buig je knieën alsof je op een stoel wilt gaan zitten en strek je armen omhoog langs je oren
 • Maak je bovenlichaam lang, zet je handpalmen voor je borst tegen elkaar en draai op een uitademing naar links. Zet je rechterelleboog tegen je linkerknie en maak je rug zo recht mogelijk. Kijk naar je linkerelleboog.
 • Blijf 3 tot 5 ademhalingen in deze houding.
 • Kom terug en herhaal naar de andere kant.

Combineren met wintersport

Ga je komende winter naar de sneeuw? Neem dan ook zeker je yogamat mee. Yoga is de perfecte warming-up (en cooling down) voor als je gaat wintersporten. Zowel bij yoga als skiën en snowboarden draait het om balans, focus, kracht en uithoudingsvermogen. Daarbij is yoga de perfecte warming-up. De verschillende flows in combinatie met een krachtige ademhaling zorgen ervoor dat je lijf en spieren lekker warm en soepel worden. Je kunt dan niet alleen beter de kou verdragen, maar het helpt ook blessures en pijntjes te voorkomen.

Een fijne houding op lekker warm te worden, is van Down naar Up Dog:

 • Ga op handen en knieën zitten, krul je tenen onder je, til je billen op en kom in Downward Facing Dog.
 • Rol vanuit deze houding op een inademing naar Upward Facing Dog (je tenen blijven gekruld), en kom op een uitademing terug naar de Neerwaartse Hond.
 • Doe dit vijf keer.

Verbinding met de natuur

Geen skiër? Ook dan is snowga – zo wordt yoga in de sneeuw ook wel genoemd – een verrijking. Het is een mooie manier om je te verbinden met jezelf en de pure natuur om je heen. De bergen hebben iets magisch. Ze brengen rust, maar ook ruimte en geborgenheid. Yoga – en zeker in de bergen op hoogte – is daarom fijn om jezelf (weer) terug te vinden.

Frisse berglucht

Adem in, adem uit. Door het lage het lage zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogtes ga je automatische dieper ademen om meer lucht in je longen te krijgen. Dat zorgt voor meer energie. Bovendien is de berglucht ook veel schoner, waardoor je vrijer ademt.

Pure natuur in Oostenrijk

De perfecte bestemming voor een heerlijke wintervakantie is natuurlijk Oostenrijk. Je ervaart er het ultieme wintergevoel met schitterende bergen, meren en bossen. Pure natuur op z’n mooist, wat je raakt en rust brengt in je hoofd. In de regio Schladming-Dachstein worden veel yoga retreats georganiseerd en ski-yoga aangeboden. Je ademt er zuivere, heldere berglucht, terwijl je geniet van een indrukwekkende bergwereld.

Houd je van actieve sporten? Naast skiën en snowboarden kun je hier ijsbaden, rodelen, sneeuwschoenwandelen of schaatsen op de mooiste meren. Kijk op austria.info voor fijne tips en meer informatie voor een sprookjesachtige winter in Oostenrijk.

Delen via:
16 november 2022 | Laatst gewijzigd op 12 januari 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief