Ontspannen in een vooroverbuiging

  • Leestijd: 2 minuten
  • Christel Jansen

Lukt het jou maar niet om te ontspannen in een vooroverbuiging? Je bent niet de enige! In deze houding worden je spieren flink op de proef gesteld, met name de hamstrings. Met de tips van yogadocente Christel Jansen en een portie geduld sta jij voortaan meer ontspannen in een vooroverbuiging.

‘Vooroverbuigingen maken gebruik van de zwaartekracht om spanning en pijn te kunnen loslaten. In een vooroverbuiging wordt het middenrif samengedrukt en dat stimuleert de uitademing. En uitademen betekent loslaten, ontspannen. Wat gebeurt er precies bij deze vooroverbuiging (Uttanasana)? De cruciale spieren zijn de hamstrings, je achterbeenspieren. Bij het aanspannen hiervan zullen je knieën geneigd zijn te buigen. Toch is dit niet de bedoeling: om de hamstrings te verlengen, moet je juist je knieën strekken en vanuit je heup – niet vanuit de taille! – vooroverbuigen. Alleen, nu beginnen de hamstrings helemaal te protesteren, omdat ze tot het uiterste worden gestrekt.

Laat je niet ontmoedigen door je buurman of buurvrouw, die met gemak zijn handen plat naast de voeten legt.

Ook in ons spierstelsel geldt de wet van actie en reactie: als de ene spier zich aanspant, zal zijn tegenhanger ontspannen. Met deze kennis kun je de hamstrings om de tuin leiden. Als je de spier aan de voorkant van je dijbeen aanspant (de quadriceps, die helpt bij het buigen vanuit de heup en het strekken van de knieën), geef je aan je zenuwstelsel de boodschap dat de hamstrings kunnen ontspannen. Alleen duurt het een poos voor je dat zult ervaren in de houding. Je kunt de hamstrings ook trainen in een eenvoudige houding, Supta Padangustasana, waarbij je op je rug op de grond ligt en een been gestrekt omhoog- brengt tot een hoek van negentig graden. Lukt dat, dan zijn de hamstrings oké. Lukt dat (nog) niet, dan kun je met een band om je voet je gestrekte been geleidelijk aan steeds verder naar je toe trekken en zo de hamstrings verlengen.

Kijk nooit naar je buurman of buurvrouw op de mat, die met gemak zijn handen plat naast de voeten legt. De hamstrings zijn een bundel van stevige beenspieren, die allemaal moeten gaan meewerken. Met geduld kom je veel verder dan met forceren. Uiteindelijk zullen je spieren de boodschap begrijpen, en dan wordt vooroverbuigen een aangename, ontspannende bezigheid.’


Lukt het jou om te ontspannen in een (staande) vooroverbuiging?

Delen via:
14 november 2017 | Laatst gewijzigd op 24 januari 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief