nietgratis
Prana Vayu

Prana Vayu

1.241 weergaven
Bewaar als favoriet

Dit is de eerste les van de serie over de Vayu’s. De Vayu’s zijn subtiele energieën die aanwezig zijn in en rondom ons lichaam. Deze les staat in het teken van de Prana Vayu, dat gaat over alle energie die naar binnen stroomt via de inkomende ademhaling. Prana Vayu gaat over het openen van je hart en staat in connectie met je longen en het element wind. 

Verdieping over de Vayu’s

Wellicht ben je nog niet zo bekend met de Vayu’s. Vayu betekent letterlijk ‘wind’ in het Sanskriet. Vayu’s kunnen worden gezien als windstromingen die Prana – levensenergie – verdelen in het lichaam. Ze spelen een grote rol in onze gezondheid en in ons leven. Wanneer deze winden in harmonie samenwerken, bevorderen ze de gezondheid en de balans van zowel lichaam als geest. In yoga zijn die vijf Vayu’s (of ‘winden’): Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana. Elke Vayu heeft een fysieke locatie en een fysieke en subtiele functie. De Vayu’s zijn er om ons op meerdere niveaus van energie te voorzien en met elkaar te verbinden. In deze les staat de Prana Vayu centraal. Prana en Prana Vayu worden nog weleens door elkaar gebruikt. Prana is de levensenergie en Prana Vayu is ook een van de vijf windstromingen in ons lichaam.

Verbinding maken met de Prana Vayu

In deze practice neemt Jolijn je mee aan de hand van een mudra, een bijpassende mantra en een Yin Yang flow om de Prana Vayu te belichamen. De les start met de Prana mudra en de mantra: ‘Lokah Samastah Sukinho Bhavantu’ – dat alle wezens overal gelukkig en vrij zijn.

Vervolgens begin je met het Yin-gedeelte, waarin er verzachtende en hartopenende houdingen aan bod komen, want dat is waar het bij deze Vayu om draait: zachtheid en opening. Vervolgens flow je door naar het Yang-gedeelte. Wat wil jij in je hart sluiten? Door tijdens deze les te focussen op de inkomende ademhaling en bewust te zijn waar je deze naartoe stuurt om te verzachten, maak je verbinding met de Prana Vayu.

Kledingcredits: Jolijn draagt een legging van Manduka

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

35 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief