Staande Hand-naar-Teenstrekking Staande Hand-naar-Teenstrekking

Staande Hand-naar-Teenstrekking

Utthita Hasta Padangusthasana

De Sanskriet naam voor deze houding is Utthita Hasta Padangusthasana, afgeleid van de woorden Utthita (uitgestrekt), Hasta (hand), Pada (voet), Angustha (grote teen) en Asana (houding).

Het effect van de Staande Hand-naar-Teenstrekking

De Staande Hand-naar-Teenstrekking is een oefening in balans. Balanshoudingen hebben een gunstig effect op de concentratie en wilskracht op de mat, maar ook in het dagelijks leven. De houding verlengt daarnaast de rug en stretcht de kuiten en hamstrings. De enkel en het dijbeen van het staande been moeten in deze asana hard werken om het evenwicht te bewaren. Daarom is deze houding ook geschikt voor gewichtsverlies.

staande-hand-naar-teen-strekking-1200

Zo doe je de Staande Hand-naar-Teenstrekking

  • Sta stevig in de Berg (Tadasana). De voeten staan op heupbreedte en de rug is lang. Voel het contact van je voeten met de grond.
  • Breng het gewicht naar je linkerbeen, maak deze sterk door de voorkant van je dijbeen aan te spannen en buitenkant dijbeen naar binnen te draaien. Til dan het rechterbeen op, door de knie te buigen en deze naar je buik te brengen.
  • Pak met je rechterduim en wijs- en middelvinger je rechter grote teen vast. Lukt dit niet door stijve hamstrings, kun je ook de zijkant van je voet vastpakken of gebruikmaken van een yoga-riem. De linkerhand komt op je linkerheup ter ondersteuning.
  • Je standbeen is sterk en op een inademing strek je je rechterbeen zo ver mogelijk naar voren uit. De rechtervoet drukt in de rechterhand.
  • Kies een focuspunt op ooghoogte en adem rustig om het evenwicht te bewaren.
  • Balanceer in de houding zo lang als comfortabel voelt. Om uit de houding te komen buig je de rechterknie, laat je de rechterteen los en kom je in een comfortabele staande positie.
  • Wissel vervolgens van kant.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig als je een (knie)blessure hebt of als je last hebt van je onderrug.

Lukt het niet om het opgetilde been op een comfortabele manier te strekken? Houd het been (licht) gebogen tot meer ruimte ontstaat in de (lage) rug en hamstrings.

Voor beginners is het lastig om het been voor langere periode omhoog te houden. Om kracht op te bouwen, kan het helpen de voet van het opgetilde been stevig tegen de muur te duwen.

Training

Manifesteren met de 7 wetten van succes

Gebaseerd op de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Met deze unieke online training leer je manifesteren en...
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief