nietgratis
Yin Yang voor nek en schouders

Yin Yang voor nek en schouders

3.600 weergaven
Bewaar als favoriet

Een extra lange les deze keer, ook al heb je dat helemaal niet door met de fijne oefeningen van Skadi van der Paasschen. In deze Yin Yang les ga je aan de slag met je nek en je schouders. Eerst ga je dit gebied ontspannen en oprekken (yin) en daarna maak je het sterker (yang). De houdingen helpen om eventuele spanning die je voelt in je nek en schouders te verzachten. Maar de les is ook een aanrader om nek- en schouderklachten juist te voorkomen.

Yin Yang voor nek en schouders

Skadi start de les met Yin om je spieren en weefsel te rekken. De focus ligt op de trapezius spier. Een spier in de vorm van een driehoek die van de achterkant van je schedel naar je schoudertoppen zo naar het midden van je rug loopt. In het bovenste deel van deze spier kan stress zich ophopen en gespannen aanvoelen. Met stretches en houdingen ga je de spier als het ware verlengen en daarmee de spanning wegnemen. Zonder spanning op de spier lukt het namelijk beter om deze krachtiger te maker. En daar ga je in het tweede deel van de les – het Yang gedeelte – mee aan de slag.

In de les spelen meridianen – ook wel de energielijnen in ons bindweefsel genoemd – een belangrijke rol. Vooral binnen het Yin gedeelte. Skadi neemt je stapsgewijs mee door de verschillende meridianen, waaronder de blaasmeridiaan die in verbinding staat met je nek. Deze energiebaan loopt van je hoofd tot aan de onderkant van je lichaam. De blaasmeridiaan hangt ook samen met de nieren. Wanneer deze energielijn uit balans is, kan dat leiden tot hoofdpijn aan de schedelbasis (bij de nek) en rugklachten. Vaak als gevolg van langdurige stress. De houdingen verzachten de pijn en voorkomen dit.

Voordat je aan de les begint: probeer steeds voorzichtig in en uit de houdingen te komen. Voel je tijdens de oefeningen een elektrische tinteling, zoals het slapen van je arm, dan is je doorbloeding geblokkeerd. Wees daar alert op. Je wil een fijne stretch voelen.

Meer over Skadi van der Paasschen

Skadi daagt je uit grenzen te verleggen met haar Ashtanga lessen, maar laat je ook ontspannen met Yin. Ze werkte als Mensendieck-therapeut omdat ze overeenkomsten zag tussen deze bewegingstherapie en Vinyasa yoga. Al haar ervaring en kennis past ze toe als Asthanga-, Vinyasa- en Yin-docent.

Meer weten over Skadi? Bekijk haar docentenpagina of bezoek haar Instagram account.

Kledingcredits: Sportbeha en legging van Hey Honey Yoga, top van H&M

48 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief