Knie-naar-oorhouding / Oordrukhouding Knie-naar-oorhouding / Oordrukhouding

Knie-naar-oorhouding / Oordrukhouding

Karnapidasana

De Knie-naar-oorhouding is een variatie op de Ploeg en kan in combinatie met die yogahouding worden uitgevoerd. In het Sanskriet wordt deze houding Karnapidasana genoemd, afgeleid van de woorden Karna (oor), Pida (druk) en Asana (houding). In het Nederlands noemt men deze oefening daarom ook wel de Oordrukhouding.

Het effect van de Knie-naar-oorhouding

Doordat je je knieën tegen je oren drukt bij deze asana, hoor je geen afleidende geluiden meer. Dit maakt dat je je goed kunt ontspannen tijdens de oefening. Naast dat de houding je zintuigen tot rust brengt, reinigt het ook je buikorganen en zorgt het voor een betere spijsvertering.

omgekeerde ploeghouding

Hoe doe je de Knie-naar-oorhouding?

  • Ga liggen op je rug en strek je armen langs je lichaam, met de handpalmen op de vloer.
  • Span je buikspieren aan en breng je benen over je hoofd.
  • Buig de knieën en druk hiermee je oren dicht.
  • Streng eventueel je vingers in elkaar.
  • Sluit je ogen en blijf 5 minuten in deze houding.

De houding aanpassen

Sla deze houding over wanneer je last hebt van nek- of rugklachten. Ook is het niet verstandig deze houding te beoefenen als je last hebt van een hoge bloeddruk of als je zwanger bent.

Voor iedereen geldt: forceer tijdens de oefening de nek- en rugspieren niet. Wanneer je net begint met deze asana kan het lastig zijn om je knieën op de vloer te krijgen. Bouw dit rustig op. Naarmate je de houding vaker uitvoert, zal het steeds soepeler gaan. Probeer anders eerst de Ploeg of een simpelere variant hiervan om je lichaam te laten wennen aan de houding.

Om druk weg te nemen uit de nek, kun je een opgevouwen deken onder de schouders plaatsen.

Training

Fit met yoga

Fitter worden met yoga? Dat kan! Tijdens deze online training ontdek je hoe je gezonde keuzes maakt op het gebied van...
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief