Piramide Piramide

Piramide

Parsvottanasana

De Sanskriet naam voor de Piramide is Parsvottanasana, afgeleid van de woorden Parsva (zij of flank), Ut (intens), Tan (uitstrekken) en Asana (houding).

Het effect van de Piramide

De Piramide stretcht de ruggengraat, heupen, hamstrings en schouders en ontspant de geest. Terwijl de rug wordt verlengd, ontstaat in het buikgebied compressie. Hierdoor stimuleert de houding de buikorganen en verbetert de spijsvertering. De Piramide is een balansoefening de concentratie en focus verbetert. Ook is Parsvottanasana een goede voorbereiding op zittende vooroverbuigingen en torsies.

 

Zo kom je in de Piramide

  • Begin in de Vijfpuntige Ster.
  • Draai je rechtervoet 90 graden naar rechts, zodat de tenen naar de voorkant van de mat wijzen. De linkervoet draait 45 tot 60 graden naar binnen. De hielen zijn op één lijn.
  • Adem in en breng je linkerhand omlaag naar je rechterenkel.
  • Adem in en maak de rug lang, zodat deze parallel is aan de vloer. Laat je handen rusten op de grond, je voet, enkel of been. Een andere optie is om de handen op blokken te plaatsen ter ondersteuning.
  • Verdeel je evenwicht goed over beide benen en houd de heupen recht.
  • Blijf in deze houding of adem uit en buig vanuit de heupen met je bovenlichaam naar je rechterbeen. Focus hierbij op je navel naar je bovenbeen brengen in plaats van je neus naar je knie. Verleng de rug steeds op de inademing en buig verder voorover op de uitademing.
  • Blijf een aantal ademhalingen in deze houding en kom rustig omhoog.
  • Wissel vervolgens van kant.

De houding aanpassen

Bij blessures aan de hamstrings, heupen of  schouders, kun je deze houding beter overslaan. Ook als je zwanger bent is het af te raden de Piramide te beoefenen. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Is de houding te intensief voor de (onder)rug? Buig dan niet over het gestrekte been, maar houd je rug parallel aan de vloer. Je kunt de handen op blokken plaatsen ter ondersteuning.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief