Squat (Yin) Squat (Yin)

Squat (Yin)

Malasana

Squat is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van de Squat

Deze houding bevrijdt spanning in de onderrug, opent de heupen en versterkt de enkels. Hoe verder je de voeten uit elkaar plaatst, hoe meer deze houding de heupen opent. Hoe dichter je de voeten bij elkaar plaatst, hoe meer de houding de enkels versterkt. De Squat biedt tevens verlichting bij menstruatiepijn.

De Squat stimuleert de blaasmeridiaan in de rug en de lever- en niermeridianen, die aan de binnenkant van de liezen lopen.

Zo kom je in de Squat

  • Kom staan met je voeten op heupbreedte.
  • Buig vervolgens je knieën en kom tot hurkzit, de voeten plat op de grond.
  • Breng de armen voor je, met de handen in gebedspositie en geef lichte druk met de ellebogen tegen de knieën of kuiten.
  • Blijf 2 tot 3 minuten in de houding. Je kunt de pose vervolgens nog een keer herhalen.

De houding aanpassen

Als je heupen erg stijf zijn, kan deze houding te belastend zijn voor de knieën. Bij knieklachten kun je deze houding beter overslaan.

Komen je hielen niet op de grond? Plaats dan een opgerolde deken onder je hielen, zodat je kunt ontspannen in de houding.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief