Hurkhouding Hurkhouding

Hurkhouding

Malasana

De Sanskriet naam voor de Hurkhouding of Hurkzit is Malasana, afgeleid van de woorden Mala (krans of slinger) en Asana (houding). In de Yin yoga wordt deze houding de Squat genoemd.

Het effect van de Hurkhouding

Deze aardende houding ontspant de onderrug en het bekken, opent de heupen en versterkt de bovenbenen, knieën, kuiten en enkels. De Hurkhouding stretcht de diepe weefsels in de hamstrings, kuiten, liezen en de bilspieren, daarom is het mogelijk dat emoties als angst, woede of verdriet aan de oppervlakte komen. Door ruimte op te zoeken in dit gebied, kunnen emoties losgelaten worden. Adem diep in en laat de emoties los op de uitademing. Door de ellebogen aan de binnenkant van de knieën te plaatsen, opent deze houding ook het borstgebied. De Hurkhouding verbetert de spijsvertering en biedt verlichting bij menstruatiepijn.

Hoe kom je in de Hurkhouding?

  • Zet je voeten, een beetje uitgedraaid, op heupbreedte. Hoe verder je de voeten uit elkaar plaatst, hoe meer deze houding de heupen opent. Hoe dichter je de voeten bij elkaar plaatst, hoe meer de houding de enkels versterkt.
  • Kom op een uitademing in de hurkhouding zitten.
  • Raken je hielen de grond niet? Plaats er dan een opgerolde handdoek of matje onder.
  • Breng je handen voor de borst met de handpalmen tegen elkaar, de armen zijn ongeveer in een hoek van 90 graden.
  • Duw met de bovenarmen tegen de binnenkant van de knieën zodat je de voorkant van de torso goed strekt en de borst opent.
  • Adem rustig door. Blijf 30 seconden in de positie, of zo lang als comfortabel voelt.

De houding aanpassen

Als je heupen erg stijf zijn, is deze houding mogelijk te belastend voor de knieën. Bij blessures aan de knieën, rug of enkels kun je deze houding beter overslaan. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Komen je hielen niet op de grond? Plaats dan een opgerolde deken onder je hielen, zodat je kunt ontspannen in de houding.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief