Frog (Yin) Frog (Yin)

Frog (Yin)

Bhekasana

Frog is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Frog

De Frog is een intense liesopener. Deze houding is een milde achteroverbuiging en creëert daarom lichte compressie in de onderrug. De houding heeft een positief effect op de spijsvertering en verlicht (menstruatie)krampen en sommige soorten lage rugpijn.

De druk aan de binnenkant van de benen stimuleert de milt-, lever- en niermeridianen. Als je de armen in deze houding helemaal naar voren brengt, wordt het bovenlichaam gemasseerd en stimuleert de houding ook de hart-, long- en de dunne- en dikkedarmmeridianen.

 

Zo kom je in de Frog

  • Start in de Kindhouding.
  • Laat de handen helemaal naar voren glijden.
  • Breng dan langzaam de knieën uit elkaar, zodat de heupen in lijn zijn met de knieën. De voeten zijn bij elkaar. Als je geen stretch voelt, breng de knieën dan verder uit elkaar.
  • Als je comfortabel bent in de houding, ga dan verder door de voeten ever ver uit elkaar te brengen als de knieën.
  • Blijf 3 tot 5 minuten in de houding, of zo lang als prettig voelt.
  • Om uit de houding te komen breng je eerst de voeten en dan de knieën langzaam naar elkaar. Kom vervolgens terug in de Kindhouding (Balasana).

De houding aanpassen

Heb je gevoelige knieën? Plaats er dan dekentjes of kussentjes onder, zodat je kunt ontspannen in de houding.

Als je last hebt van rugklachten, kun je deze houding beter overslaan. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief