de (Koninklijke) Duif

Sukha Eka Pada Kapotasana

De Sanskriet naam voor de Koninklijke Duif is Sukha Eka Pada Rajakapotasana , afgeleid van de woorden Eka (een), Pada (voet) Raja (koning), Kapota (duif) en Asana (houding). Dit is de basispositie van de Duif, waarbij je de achterste voet in een achteroverbuiging richting het hoofd brengt. Er zijn verschillende variaties mogelijk om de houding toegankelijker te maken, zoals de (Halve) Duif of om een ander effect te bewerkstelligen, zoals de Yinhouding Sleeping Swan.

King Pigeon Pose

Het effect van de Koninklijke Duif

Deze houding opent de heup en stretcht de heupflexoren, liezen, psoas en quadriceps. Ook vergt de houding een krachtige core om de heupen recht te houden. Daarnaast is de Koninklijke Duif een achterovertuiging die een diepe rugbuiging en aanzienlijke mobiliteit in de schouders en borst vereist. De Koninklijke Duif verbetert de doorbloeding in het bekken en de eierstokken, zodat je aardt en spanningen loslaat. Deze houding heeft daarom zowel invloed op je energiepeil als op je emotionele balans. Deze houding werkt op de diepere weefsels, daarom is het mogelijk dat emoties als angst, woede of verdriet aan de oppervlakte komen. Adem diep in en laat de emoties los op de uitademing.

Hoe kom je in de Koninklijke Duif?

 • Breng vanaf een neutrale Katpositie je linkerbeen gebogen naar voren tot je linkerhiel vóór je rechterlies ligt.
 • Je rechterbeen glijdt naar achteren, zo plat mogelijk op de grond. Houd de heupen op één lijn.
 • Plaats de handen vóór je gebogen been en kom op een inademing op de vingertoppen omhoog.
 • De schouders zijn laag en naar achteren gericht.
 • Op een uitademing buig je naar voren, tot je voorhoofd op de grond rust.
 • In deze houding raken de heupen doorbloed en versterk en masseer je de eierstokken.
 • Doe deze beweging twee keer dynamisch of blijf gedurende tien ademhalingen in de houding.
 • Pas als je de basis en uitlijning van de Duif onder de knie hebt, kun je doorgaan met het verkennen van de Koninklijke Duif.
 • Buig je gestrekte linkerknie en pak met je rechterhand de binnenkant van je linkerenkel vast.
 • Creëer tegendruk door je linkervoet weg te trappen en als je stabiel bent, strek je je linkerhand diagonaal omhoog. Blik op een punt iets boven ooghoogte.
 • Voel je nog meer ruimte? Wikkel dan de binnenkant van je linkerelleboog om je linkerenkel. Sla nu je handen in elkaar en breng ze achter je hoofd terwijl je naar voren en een beetje naar boven kijkt. Adem diep in en uit in deze houding, zolang dat goed voelt.
 • Kom rustig uit de houding, voel na en wissel van kant.

De houding aanpassen

Sla deze houding over bij knieblessures. Een alternatief voor deze houding is Eye of the Needle.

Om de knie te beschermen, kun je het beste de voet geflext houden voordat je voorover buigt.

Merk je dat je het nog lastig vindt om de juiste uitlijning te vinden in deze positie? Oefen dan eerst rustig met de Halve Duif. Pas als je die goed onder de knie hebt, kun je naar de Koninklijke duif toewerken.

 

Training

Spoedcursus verlichting

Leren mediteren? Tijn Touber neemt je tijdens deze training in talks en meditaties mee door de verschillende stappen van verlichting....
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief