houding

Shoelace (Yin)

Yin yogahouding

Het effect van Shoelace

Shoelace is een houding die onder andere in de Yin yoga wordt gebruikt. Hier beschrijven we de houding dan ook volgens de Yin traditie. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. En typerend voor Yin yoga is dat je langer in een houding blijft, zo kan  levensenergie beter gaan stromen via een netwerk van energie kanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke houding werkt op één of meer meridianen, een kennis die komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Shoelace is een diepe heupopener. Als je vooroverbuigt, zorgt deze houding voor een decompressie in de onderrug.

Op welke meridiaan werkt Shoelace?

De lever-, nier- en galblaasmeridiaan worden aangesproken in deze intense pose. En wanneer je voorover buigt in de houding, je kunt deze namelijk ook rechtop zittend uitvoeren, dan krijgen ook de blaas- en maag een compressie. Ondanks dat de vooroverbuiging een diep kalmerend effect heeft, kunnen er veel emoties worden aangeraakt en bevrijd.

Shoelace (Yin)

Zo kom je in Shoelace

  • Er zijn meerdere manieren om in de houding te komen, wij beschrijven hier de manier vanuit all fours (handen en knieën).
  • Kom op handen en knieën. Plaats vervolgens een knie achter de anderen knie en ga langzaam achterover zitten.
  • Schuif de voeten zover mogelijk naar voren en voorkom dat je op je voeten gaat zitten. Breng de zitbotjes goed in de grond.
  • Blijf 3 tot 5 minuten in de houding per kant.

 

Shoelace: wanneer aanpassen of oppassen?

Als je zitbotjes in de rechtop zittende houding, de grond niet raken, dan is het beter op een kussentje of prok onder je zitvlak te plaatsen zodat er contact is met de grond.

Wanneer er veel emoties bij je los komen, laat deze dan door je heen stromen en adem er met compassie doorheen. Identificeer je er niet mee en laat je bevrijden.

 

 

Yoga voor beginners

De basis voor iedere yogi

 • Artboard 1Leer de basis in 14 videolessen
 • Artboard 1De belangrijkste yogahoudingen
 • Artboard 1Inclusief 3 maanden Yogatv

bekijk de training
Nu
€ 99,-

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka