Caterpillar (Yin) Caterpillar (Yin)

Caterpillar (Yin)

Paschimottanasana

De Caterpillar is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Caterpillar

De Caterpillar is de Yin variant van de Zittende Vooroverbuiging. Het doel van deze passieve variant is niet is om met rechte rug naar de tenen te reiken, maar om de rug bol te maken en het hoofd te ontspannen richting de knieën. De houding creëert decompressie in de rug, stimuleert de nieren en opent de hamstrings. De bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen worden in deze houding gestimuleerd. De compressie in het maaggebied fungeert bovendien als massage voor de spijsverteringsorganen.

Door de intense stretch aan de achterkant van de benen, worden de blaas- en niermeridiaan gestimuleerd. De houding heeft daarom, net als Dangling, een ontspannende en rustgevende werking. De Caterpillar is dus een goede remedie tegen stress en angst.

Caterpillar (Yin)

Zo kom je in Caterpillar

  • Begin zittend met beide benen gestrekt voor je. Druk de zitbotjes stevig in de grond.
  • Kom op een uitademing met je bovenlichaam naar voren. Rust je hoofd op een kussen als dat prettig voelt.
  • De rug mag bol zijn in deze houding, maar houd de armen, schouders en nek ontspannen.
  • Blijf 3 tot 5 minuten in de houding, of zo lang als prettig voelt.

De houding aanpassen

Plaats eventueel een kussentje of deken onder je billen voor een extra kanteling van het bekken, of onder de knieën om de hamstrings te ontlasten.

Bij rugklachten kun je deze houding beter overslaan.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief