Zo kom je kaarsrecht in de Schouderstand

  • Leestijd: 3 minuten
  • Maartje Verhoeven

Moet de Schouderstand eigenlijk wel zo recht zijn als een kaars? Bureauredacteur Maartje vroeg het yogadocente Anat Geiger.

Mij lukt het helaas niet om helemaal recht in de Kaars (Sarvangasana) te staan. Sterker nog, als ik het probeer heb ik twee dagen hoofdpijn. Hoe komt dat toch? Ik vroeg het aan Anat die een poosje terug bij ons op de redactie was. Anat is expert op het gebied van yoga en anatomie en leidt Yin docenten op volgens de inzichten van Paul en Suzee Grilley. Ze weet me helder uit te leggen het nou zit met die Schouderstand. ‘Probeer je kin eens naar je borst te brengen’. Hmm, dat red ik niet.

De Schouderstand wordt ook wel de Kaars genoemd, en dat is precies het streven: een kaarsrechte lijn maken van je schouders tot aan je tenen. Is het voor iedereen weggelegd? ‘Niet iedereen lukt het om zo recht in de houding te komen en dat hoeft ook niet’, zegt Anat. Ik vind het een hele opluchting.

Wanneer recht en wanneer krom in de schouderstand?

‘Als je je kin op je borst legt, kun je eigenlijk al aan de stand van je nek zien of het voor jou mogelijk is om een kaarsrechte Schouderstand te maken. Dit kan namelijk alleen als je met je nek ten opzichte van je schouders een hoek van ongeveer negentig graden kunt maken.’


Welke nekstand heb jij? Test hier welke Schouderstand bij jouw lichaam past door mee te kijken met Roos en Dorien:

Nekstand 1

Als model Roos haar hoofd buigt, blijft er ruimte tussen de kin en haar borst. Zij kan met haar nek geen hoek van 90 graden maken ten opzichte van haar schouders.

Nekstand 2

Model Dorien kan gemakkelijk haar kin op haar borst brengen. Zij kan met haar nek een hoek van 90 graden maken ten opzichte van haar schouders.

Wat is jouw nekstand? Nu weet je hoe jij de Kaars kunt doen.


Het skelet

De oorzaak van een scheve Schouderstand wordt vaak gezocht in onvoldoende kracht in de onderrug. Of er wordt aan voeten getrokken, en natuurlijk: je kunt door het iets optillen van de benen de schouders net hoger krijgen, waardoor je iets verder in de houding kunt komen. Maar de werkelijke oorzaak van een Kaars die niet kaarsrecht is, zit in de mate waarin je je nekwervels kunt buigen.

Hoe je skelet is gevormd, is een gegeven. Je kunt dit niet veranderen door de trainen. De wervelkolom buiten beschouwing laten en mensen forceren tot iets wat wij esthetisch belangrijk vinden, kan grote schade aanrichten. Iedereen kan deze houding gewoon doen, en je hoeft je geen zorgen te maken om hoe recht je staat.

Minder recht is ook heilzaam

Een minder rechte Schouderstand doet niets af aan het doel van de houding, namelijk het hart hoger dan het hoofd brengen om de bloeddruk te verlagen en druk uitoefenen op de medulla oblongata: de onderste helft van de hersenstam. Daarmee breng je een diep gevoel van ontspanning teweeg als je uit de houding komt. Vandaar dat de Schouderstand vaak aan het einde van de les wordt gedaan. Eigenlijk is Viparita Karani, de Gebroken Kaars, waarbij je je benen tegen een muur legt, voor dit doel al voldoende. Om de heilzame werking van de Kaars te ervaren, hoef je niet te voldoen aan het esthetische verlangen om de houding helemaal recht uit te voeren.’

Ik ben super blij met zit inzicht, dankjewel Anat!

Tip

Een stapel dekens onder de schouders kan de stand van de nek iets compenseren.

Meer weten over Anat?

Delen via:
14 juni 2017 | Laatst gewijzigd op 10 augustus 2023

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief