Anat Geiger Anat Geiger
Anat Geiger

Anat Geiger


Anat Geiger was een yogadocent met een grote liefde voor therapeutische en functional yoga. Ze werd geboren in 1965 in Rio de Janeiro, woonde jaren in Nederland en gaf les over de hele wereld. In 2022 overleed ze in haar geboorteland aan de gevolgen van kanker.

Anat was een bevlogen en wereldwijd geliefde docent, ook op Yoga by Happinez en in Yoga by Happinez, waar ze een tijd haar eigen populaire rubriek ‘Anat(omie)’ schreef. Hierin legde ze vanuit anatomisch oogpunt uit waarom het ene lichaam verder komt in een houding dan het andere.

Anat studeerde Yin yoga en chakrameditatie en was gespecialiseerd in functional yoga. In haar lessen combineerde ze de yang-elementen kracht en ritme met de yin-elementen vriendelijkheid en stilte. Haar focus lag altijd op oefenen met aandacht, moed en humor. Ze werkte intensief samen met bekende docenten als Paul en Suzee Grilley en richtte met Marcel van de Vis-Heil het yogaplatform The Fat Yogi’s op.

Avontuurlijke geest

Voor Yoga by Happinez maakte Anat een les met houdingen voor een avontuurlijke geest. Hoewel haar les al jaren geleden is opgenomen, is de practice nog steeds geliefd bij onze yogi’s. Benieuwd? Je kunt de les hier volgen.

Loslaten

Vlak voor haar overlijden vertelde Anat haar levensverhaal aan Happinez. In een openhartig interview sprak ze over de lessen die ze in dit leven had geleerd en de inzichten die het leven haar gaven: ‘Ik leefde voor mijn werk en had de illusie dat ik op een bepaalde manier mijn werk móest doen. Werken, werken, werken en geld verdienen. Van het ene op het andere moment heb ik alles losgelaten en ben ik naar Brazilië gegaan. Ik was erg verzwakt en moest alles een plek geven. Ik had tijd nodig om te verwerken dat de dood niet langer iets abstracts is in de toekomst. De dood houdt me nu dagelijks gezelschap en ik weet nu dat de dood geen vijand is. De dood is wat ons mens maakt.’

‘Het moeilijkste was het loslaten van het idee dat ik van Anat had. Anat is sterk, gezond, eet al dertig jaar biologisch en vegetarisch en mediteert elke dag, Anat kan niet ziek worden. Een van de grote denkfouten die ‘alternatieve’ mensen maken, is denken dat wij ons lot honderd procent kunnen bepalen en sturen en dat wij het universum kunnen manipuleren om ons precies datgene te geven wat wij willen. Wat een onzin! Het is zo kinderlijk en zo materialistisch. Er is veel wat wij kunnen doen, maar we zitten ook in de enorme flux van een oneindig universum met heel veel krachten, wetten en dimensies. Het doel van het leven is niet alles krijgen wat jij wilt. Het doel is liefde en schoonheid halen uit alles wat op jouw pad komt.’

Lees het hele interview met Anat op de website van Happinez.

Meer lezen over Anat:

thefatyogis.com en tfyteachertraining.com

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief