Vruchtbaarheid stimuleren met yoga

  • Leestijd: 2 minuten
  • Alexandra Gossink

Rika Lukac ontwikkelde een programma waarin voeding en yoga samenkomen om de vruchtbaarheid van vrouwen te stimuleren. Rika: ‘Glimlach voorzichtig eens naar je baarmoeder’, zeg ik tijdens een bepaalde oefening. Veel vrouwen worden dan emotioneel, ze zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijtgeraakt. Yoga geeft de toekomstige moeders zoveel berusting en ontspanning.

’Wanneer je langdurig onder stress staat, heeft dat invloed op je lichaam en je vruchtbaarheid. Dit blijkt ook uit recent Amerikaans onderzoek onder ivf’ers: hoe meer stress, hoe kleiner de kans op een zwangerschap.

Stress hoeft trouwens niet altijd te komen van de deadlines op je werk of die eindeloze verbouwing van je huis. Ook te weinig water drinken of een schommelende bloedsuikerspiegel zijn genoeg om het lichaam een vlucht- of vechtsignaal te geven, je bijnieren te belasten en je hormonaal uit balans te brengen. Het goede nieuws is dat haar programma volgens Rika in de meeste gevallen letterlijk z’n vruchten afwerpt.

Doe onderstaande minireeks dagelijks en houd elke houding tien ademhalingen vast.

Yogaoefeningen om je vruchtbaarheid te stimuleren

Hurkzit (Malasana)

Deze houding ontspant het bekken en maakt het tot 25 procent wijder (bron: het boek Bountiful, beautiful, blissful van Kundalini yogi Gurmukh). Komen de hielen niet op de grond, leg er dan een opgerolde mat onder.


Wervelkolomdraaiing (niet op de foto)

In deze houding draait de romp losjes om de as. De schouders en rug ontspannen en geven deze ontspanning door aan het bekken. Breng al draaiend de armen omhoog tot boven je hoofd en weer terug.


Gebroken Kaars (Viparita Karani)

Brengt zuurstof naar het bekken en opent het hart. Plaats eventueel een deken in de onderrug als dit prettig voelt.


Lichtstraal (Parighasana)

Dit is een nier- en leverdetox die de afvalstoffen van stress en de kunstmatige hormonen uit de ivf-behandeling afvoert. Leun goed achterover en doe de houding naar beide kanten.


Meer informatie over het complete programma vind je op de website van Rika.

Delen via:
25 juni 2018 | Laatst gewijzigd op 5 juli 2018

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief