Zes verdiepende vragen aan Djilani Sprang-Purperhart

  • Leestijd: 5 minuten
  • Yoga by Happinez

In elke editie zetten we een van de vaste docenten van yogaonline.nl in de spotlights. Deze keer is dat Djilani Sprang-Purperhart. Hij is afgestudeerd medisch-antropoloog en socioloog, yogacoach en auteur. Verbinding is het belangrijkste uitgangspunt in zijn werk. 

Hoe kwam yoga in je leven?

“Yoga maakt al sinds mijn geboorte onderdeel uit van mijn leven. Mijn ouders gaven mij de naam Djilani, wat ‘boodschapper van de liefde’ betekent. Dat is precies waar yoga voor mij voor staat: liefdevol verbinden. Vanuit die filosofie maakte ik ook mijn studiekeuzes. Zo leerde de medische antropologie mij alles over de manier waarop de maatschappij met thema’s zoals levenskwaliteit omgaat. Dat raakt voor mij ook de kern van yoga: hoe gaan we zo liefdevol mogelijk om met het leven, elkaar en onszelf?”

Welke reis heb je afgelegd?

“De teacher training was de beste keuze van mijn leven. Na mijn opleiding en het geven van honderden lessen wist ik het zeker: ik ben verliefd op yoga. Daarom besloot ik er mijn werk van te maken. Enerzijds heb je de hardcore yogi’s, die zweren bij de geschriften en de traditionele houdingen. Anderzijds heb je de wat meer relaxte yogi’s, die het vooral om de yoga op de mat gaat. Ik vind de middenweg interessant en wil vanuit mijn antropologische achtergrond een brug slaan tussen de verschillende subculturen in het yogaveld. Zo ben ik geïnteresseerd in de eeuwenoude leer, maar probeer ik die in het hier en nu en vooral ook buiten de mat toe te passen. Je zou kunnen zeggen dat ik er mijn missie van heb gemaakt om de yogafilosofie in moderne Jip-en-Janneketaal over te brengen.”

Welke vorm van yoga geef je?

“Ik zie yoga niet zozeer als een vorm, maar vooral als een ontdekkingsreis. Die begint vaak in de yogastudio, maar krijgt pas echt vorm zodra we van de mat af stappen. Ik omschrijf mijn lessen daarom graag als het startpunt van thuiskomen bij jezelf. In die lessen maak ik gebruik van therapeutische elementen van Yin, Vinyasa, pranayama en zittende meditatie. Daarin vertrek ik vanuit de tantrische benadering. Dat wil zeggen dat mijn lessen liefdevol, zacht en op maat gesneden zijn.”

Welke les heeft yoga je geleerd?

“Een van de niyama’s, de leefregels uit de ‘Yoga sutra’s’, luidt svadhyaya, of zelfkennis. Ik kan mij volledig in het belang daarvan vinden. Door zelfstudie leer je van een afstandje naar jezelf te kijken en kun je jezelf bevrijden van beperkende patronen en gedachten. Je vraagt jezelf: Wie ben ik in de kern en wat wil ik van het leven? Ik hecht veel waarde aan autonomie, of zelfsturing van de mens. Dus niet blindelings volgen, maar richting geven aan het leven. Zelfrealisatie mag nooit naar de achtergrond geschoven worden, maar dient nu te gebeuren. Niet pas wanneer je aan bepaalde randvoorwaarden voldoet, maar in het hier en nu.”

Wat is je valkuil tijdens een practice?

“Het hoge tempo waarin wij leven raakt mij. Ik betrap mezelf er zo nu en dan op gejaagd en gehaast te zijn. Ook op de mat. Daarom kies ik er, in mijn een-op-een sessies, heel bewust voor om vertraging in te bouwen. De kortste sessie die ik aanbied duurt anderhalf uur, maar het liefst werk ik in blokken van drie uur. Dan is er alle tijd om zowel aan asana’s en pranayama te doen als om op het leven zelf te reflecteren. Waar loopt iemand tegenaan? En waar wil hij of zij met mij over sparren? Doordat ik op die manier heel bewust de tijd neem voor anderen, leer ik ook bewust de tijd te nemen voor mijzelf. Zo organiseer ik steeds vaker extra tijd en ruimte voor mijn activiteiten, zodat ik die met liefde en aandacht kan uitvoeren.”

Waarin schuilt voor jou de uitdaging in yoga?

“In de loop der jaren is er een traditie rondom mijn yogamat ontstaan. Ik laat op mijn mat een quote drukken die me herinnert aan mijn uitdaging van dat moment. Zo liet ik op mijn eerste yogamat de quote ‘Peace be the journey’ drukken. Die zin herinnerde mij er telkens aan dat yoga een vredevolle reis moet zijn. Niet streven naar perfectie, maar rust vinden in het hier en nu. Op de mat die ik nu gebruik staat ‘Spread the love’. Die zin herinnert mij aan liefdevolle verbinding – met anderen, maar vooral ook met mezelf.

Toevallig zei ik deze week nog tegen mijn vrouw dat het tijd wordt voor een nieuwe mat met een nieuwe quote. Ik kan nu alvast verklappen dat die zin met spiritueel leiderschap te maken zal hebben. Ik merk dat het thema spiritualiteit nog te vaak gepaard gaat met een hoog geitenwollensokkengehalte. Doordat ik in de afgelopen jaren zo veel vooroordelen over spiritualiteit voorbij heb horen komen, vind ik het soms uitdagend om bij de ander een opening over dit onderwerp te vinden. Ik vraag me soms af wat het toch is rondom spiritualiteit waar onze haren van overeind gaan staan. En is het belangrijk om jezelf af te vragen wat de zin van het leven is, of is het belangrijker om jezelf af te vragen waar jij zin in hebt in het leven? Stel je toch eens voor dat we met z’n allen veel meer gaan leven vanuit passie en hartstocht – dan zien onze levens er toch veel mooier uit? Dat gesprek wil ik bewust blijven voeren. Daarom daag ik mezelf nu graag uit om grotere groepen te inspireren en te begeleiden naar een liefdevol spiritueel leven.”

Wil je de lessen van Djilani volgen?

Op onze site vind je meerdere yogalessen voor verbinding, zelfstudie en persoonlijke groei. Djilani nodigt je uit de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen te laten groeien en stromen. Je verlengt en versterkt je spieren, keert naar binnen en (her)ontdekt je vurige zelf. Je volgt zijn lessen hier.

 

Delen via:
26 maart 2024 | Laatst gewijzigd op 12 april 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief