Thuiswerken? Met deze yoga-oefeningen blijf je soepel en vrolijk!

  • Leestijd: 3 minuten
  • Elsa Govaarts

Inmiddels kijkt niemand meer gek op als je een paar dagen per week thuiswerkt. De perfecte gelegenheid om tussendoor wat yoga-oefeningen te doen zodat je blijft bewegen. Deze vijf yoga-oefeningen houden je lichaam én mind soepel als je thuiswerkt (maar eigenlijk kun je ze overál doen).

Doe deze houdingen iedere dag voordat je je werkdag begint, tijdens je lunchpauze of juist aan het einde van je werkdag. Ze helpen je niet alleen je nek- en rugspieren soepel en krachtig te houden, maar zorgen ook dat stress minder vat op je krijgt en dat thuiswerken draaglijk blijft.

thuiswerken

Nekdraaiing

Trek je regelmatig je schouders op of verkrampt je nek als je hard aan het werk bent, dan schiet een stijve nek er snel in. De nekdraaiing doe je vanuit je stoel en geeft direct verlichting. Draai langzaam met je hoofd rondjes van rechts naar links. Herhaal vervolgens aan de andere kant. Kom in het midden even tot stilstand en draai je hoofd schuin naar rechts. Blijf 20 à 30 seconden ontspannen ademen in deze houding. Leg eventueel een hand op je hoofd voor meer verdieping, maar trek niet aan je nek. Wissel van kant.


Polsdraaiing

Werk je veel op een toetsenbord of met een muis, dan staan jouw polsen vaak niet in hun natuurlijke positie. Zo ontstaat er druk op spieren en pezen en dat kan pijnlijk zijn. De polsdraaiing helpt te versoepelen. Houd je armen voor je met je ellebogen licht gebogen. Maak losse vuisten van je handen. Draai eerst rustig linksom en herhaal vervolgens rechtsom. Doe daarna hetzelfde, maar dan met uitgestrekte vingers.


Adelaar 

Vaak zit je wat meer naar voren gebogen terwijl je met een computer werkt. Dat vraagt veel van je schouders en bovenrug. Met de Adelaar creëer je ruimte in dat gebied. Je strekt je armen naar voren met je schouders ontspannen naar beneden. Kruis je rechterarm boven je linkerarm. Buig je armen zodat je rechterelleboog in je linkerelleboog duwt. Breng de onderarmen verticaal omhoog en duw je handpalmen tegen elkaar. Houd je bovenarmen zo horizontaal mogelijk. Blijf 20 à 30 seconden ontspannen ademen in deze houding. Op een uitademing ontwar je jezelf en wissel je van kant.


Zittende twist

Zittend werk is belastend voor zowel je rug, nek en schouders. Met de Zittende Twist pak je al deze gebieden aan. Ga zitten met een rechte rug en draai je bovenlichaam naar rechts. Plaats je linkerarm aan de zijkant van je rechterbeen en houd met je je rechterarm eventueel de achterkant van de stoel vast. Kijk als dat lukt over je rechterschouder. Adem 20 à 30 seconden ontspannen in en uit. Draai rustig terug en herhaal de oefening aan de linkerkant.


Vooroverbuiging

Met deze oefening geef jij je nek even rust en stretch je de onderkant van je armen en je schouders. Zet de stoel wat naar achter zodat je ruimte hebt om voorover te buigen. Zorg dat je voeten plat op de grond staan en plaats beide ellebogen op de tafel voor je. Buig voorover en laat je nek rusten tussen je armen. Plaats je onderarmen op de achterkant van je nek. Adem 20 à 30 seconden ontspannen in en uit. Kom langzaam uit de houding en voel na wat alle oefeningen voor jou gedaan hebben.

 


Liever ondersteuning van een yogadocent? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk yogasessies voor thuis op YogaTV. De eerste twee weken van je abonnement zijn nu gratis.

Delen via:
5 november 2020 | Laatst gewijzigd op 8 april 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief