Yoga tijdens je zwangerschap (5 tips)

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jacqueline Joppe

Kun je nog steeds yoga doen als je zwanger bent? Jazeker. Tijdens de zwangerschap kan yoga je lichaam de nodige kracht, openheid en ontspanning geven. Wel zul je veel oefeningen moeten aanpassen aan je veranderende lichaam. Een cursus zwangerschapsyoga kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling, maar je kunt ook thuis yoga- en ademhalingsoefeningen doen die je helpen te ontspannen, of die juist versterken en vitaliseren.

Zwangerschapsyoga

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Relaxine, een hormoon dat opspeelt tijdens de zwangerschap, zorgt er namelijk voor dat de banden rond de gewrichten verweken, om meer ruimte te creëren voor de baby en als voorbereiding op de bevalling. Juist die extra soepelheid brengt bijvoorbeeld het gevaar van overstrekken met zich mee. Wees dus extra voorzichtig en voel je grenzen.

Tips voor yoga tijdens de zwangerschap

  • Creëer een plekje waar je yogaoefeningen kunt uitvoeren en kunt rusten. Op die manier kan yoga je ondersteunen bij het vinden van balans in een periode vol grote veranderingen. Houd altijd kussens en dekens binnen handbereik, zodat je een houding kunt aanpassen als dat nodig is.
  • Over het algemeen geldt dat je geen oefeningen moet doen waarbij druk op de buik komt. Doe dus geen houdingen vanuit buikligging en vermijd vooroverbuigingen die je buik ‘klemzetten’. Wees voorzichtig met draaiingen, en maak ook bij achteroverbuigingen de bewegingen klein en rustig.
  • Op je rug liggen kan nu onprettig zijn en duizelig maken, wanneer de onderste holle ader wordt afgeklemd door het gewicht van je baarmoeder. Om dit te voorkomen, leg je een kussen onder één bil of ga je op je zij liggen. Oefeningen die ruimte en ontspanning geven aan buik en rug zijn vaak wel heel prettig.
  • De Berg (Tadasana) is bijvoorbeeld een goede oefening: sta rechtop met je voeten naast elkaar en je knieën licht gebogen. Span buik- en bilspieren licht aan. Strek je rug en laat je schouders naar achteren en omlaag zakken. Kijk ontspannen met open ogen voor je uit. Adem zo een aantal keren diep in en uit. Door deze houding krijg je meer ruimte in je rug, die door de zwangerschap wordt belast.
  • Ook de Luie Kaars, soms wel Gebroken Kaars genoemd, is een prima oefening. Deze houding geeft een heerlijke ontspanning, voert afvalstoffen af uit de benen en werkt tegen spataderen.

Delen via:
12 mei 2023 | Laatst gewijzigd op 19 februari 2024

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief