Test: Welke houding doe je liever niet?

  • Leestijd: 3 minuten
  • Anette Kho

Er zijn vast houdingen die je niet zo goed liggen – die heeft iedereen namelijk. Maar juist de weerstand die je dan voelt, vertelt je veel over jezelf.

duif houding

Welke houding doe je liever niet?

In de les staat iedereen schijnbaar moeiteloos op één been in de Boom, maar jij valt de hele tijd om. Elke keer als in de les balanshoudingen aan de beurt zijn, breekt het zweet je uit. Ben jij zo iemand die balansoefeningen het liefst overslaat? Of heb je bijvoorbeeld een bloedhekel aan achteroverbuigingen? Iedereen heeft wel een houding die ’m niet zo goed ligt. Maar juist die houding kan je veel over jezelf vertellen. Want asana’s zijn niet puur fysiek; elke houding heeft een diepere betekenis, en jouw afkeer van bepaalde houdingen kan een sleutel zijn tot iets wat in je leven om ontwikkeling vraagt. Misschien heb je die vreselijke houding juist het meest nodig… Vraag je dus eens af waarom je zo’n hekel hebt aan een bepaalde pose.

Waar komt de afkeer vandaan?

‘In je lichaam zitten emoties en ervaringen opgeslagen,’ zegt Siobhan Dougherty, bio-energetisch therapeute en yogadocente. ‘Wanneer je beweegt, kun je die tegenkomen en daardoor kun je weerstand voelen tegen een houding.’ Iemand die als kind bijvoorbeeld in een gezin leefde waar altijd ruzie was, kan nu als volwassene opgetrokken schouders en een naar beneden hangend hoofd hebben. Ook al ben je je niet meer bewust van deze oude trauma’s, je kunt die opgeslagen spierspanningen wel tegenkomen in een houding, en in die houding dus spanning voelen.

‘Het is belangrijk hier heel voorzichtig mee te zijn,’ zegt Dougherty. ‘Elk lichaam is anders en iedere persoon heeft zijn eigen unieke ervaringen. Daarom moet je de uitslag van deze test ruim interpreteren. Wees je er ook van bewust dat je beleving van een houding per dag kan verschillen.’ En natuurlijk zijn er ook puur fysieke redenen om een houding te mijden, zoals een blessure of je lichaamsbouw.

De kunst is om het onderscheid te maken tussen iets wat je kunt overwinnen, en iets wat je – om fysieke of emotionele redenen – beter kunt laten rusten. Of, zoals de Amerikaanse yogadocent Bryan Kest zegt: ‘Als je in een oncomfortabele houding staat, word je geconfronteerd met je ego. Ga je jezelf in de houding dwingen? Verkrijg de wijsheid om te weten wanneer je jezelf een zetje moet geven, en wanneer je je moet overgeven.’

Over deze test

In deze test krijg je een lijstje met houdingen te zien. Je vinkt de houdingen aan die je liever overslaat tijdens de yoga. Nadat je deze houdingen hebt aangevinkt, zie je wat dit precies betekent. Wat vertelt jouw gevreesde houding je?

Start je test

Delen via:
| Laatst gewijzigd op 24 oktober 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

5 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief